Bár korábban szóbeli ígéretet kaptak a háromszéki idegenforgalmi szakemberek a Romániai Idegenforgalmi Hatóságtól (ANT) Székelyföld mint idegenforgalmi desztináció elismeréséről, az intézmény levélben annak pont az ellenkezőjét közölte.

Anca-Pavel Nedea, az ANT elnöke a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klaszter megkeresésére levélben azt válaszolta: nem véleményezheti és nem is írhatja felül azt a bírósági döntést, amely miatt a székelyföldi turisztikai egyesületet nem sikerült bejegyeztetni, mert a megnevezést elutasították.

A levélben az elnök arra is kitér, hogy nem foglalhat állást, amíg nem vizsgálja meg a szervezet működési szabályzatát. Leszögezi, kimondottan csak a turizmussal kapcsolatban mondhatnak véleményt, tehát arról, hogy egy szervezet idegenforgalmi stratégiája összhangban van-e a vonatkozó törvényekkel.

Anca-Pavel Nedea ugyanakkor igyekszik szakmai érvekkel is alátámasztani, miért tartja elfogadhatatlannak a Székelyföld turisztikai desztinációt. Megjegyzi: Bodzaforduló és Szitabodza Kovászna megyéhez tartozik, míg Bodzavám Brassó megye része, holott néprajzilag a három település egységes, nem lehet különválasztani csak azért, mert Kovászna megye Székelyföld része.

A Székelyföld Desztináció Menedzsment Klaszter vezetője, Albert Zoltán egy hónappal ezelőtt még arról tájékoztatta a Krónikát, hogy az ANT augusztus elején Nagyszebenben szervezett találkozót a desztináció-menedzsment és a fogadóterületekre összpontosító gondolkodás témában, ahol elismerte: Románia soknemzetiségű volta előny az ország idegenforgalmának.

A székelyföldi turisztikai klaszter vezetői szerint ez arra utal, hogy megváltozott az idegenforgalmi hatóság nézőpontja, és ki kell használniuk a segítőkész hozzáállást, hogy a térség számára kedvező módon alakíthassák a szabályozást. Ezt követően küldtek levelet az ANT-nek.

A Hargita megyei törvényszék azzal az indokkal utasította el a régió idegenforgalmi népszerűsítése érdekében létrehozott szövetség bejegyzését, hogy Székelyföld hivatalosan nem létezik, ennek megfelelően turisztikai úti célként sem lehet népszerűsíteni.