A Visegrádi Négyek, valamint Ausztria és Szlovénia versenyhivatalaiban gyakran hasonló jogalkotási és jogalkalmazási kérdések vetődnek fel, legyen szó a kartellek feltárásának hatékonyságáról és eszköztáráról, a fúziók versenyhatósági kontrolljáról vagy a tisztességes eljáráshoz való jog biztosításáról. A válaszok megtalálását segítheti a régió hivatalainak szoros együttműködése. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kezdeményezésére immár második alkalommal tanácskoztak Budapesten a V4+ országok versenyhivatalainak képviselői a V4-es magyar elnökség keretében rendezett konferencián.

A második V4+ Versenyjogi Konferencián résztvevő hat ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia) versenyhivatalának képviselői a közös regionális és aktuális kérdésekre keresték a választ: a konferencia témái a V4+ országok versenyjogi jogalkotási és -alkalmazási kérdései, a kiskereskedelmi ágazat jogesetei, valamint a versenyjogi megfelelés gyakorlata köré épültek.

Juhász Miklós, a GVH elnöke köszöntő beszédében méltatta az együttműködés előnyeit. „Sokat tanulhatunk egymástól, ha figyelemmel kísérjük a V4+ országok legújabb versenyjogi fejleményeit, amelyekkel az egyes versenyhivatalok mindennapi munkájuk során szembesülnek” – hangsúlyozta. Hozzátette, a versenyhivatalok léte és munkája megkérdőjelezhetetlen, társadalmi hasznosságuk jelentős.

A GVH kétévente számszerűsíti tevékenységének társadalmi hasznát. A legutóbbi elemzésből is kitűnik, hogy megtérülnek a GVH-ra fordított adóforintok, és a hatóság működésének köszönhetően a fogyasztók a GVH költségvetésének több mint hatszorosát takarították meg a 2011-16 közötti időszakban. Kitért arra, hogy a versenyhivatal számos lépést tett a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyjogi megfelelése érdekében az elmúlt négy évben, azaz, az első V4-es konferencia óta.

Közép-Európában kulcsfontosságú a versenyképesség megtartása és fejlesztése. A versenyhivatalok a versenyképesség fenntartásához aképpen járulnak hozzá, hogy kiszűrik a tisztességtelen piaci magatartásokat a piacról – fogalmazta meg a megnyitó beszédében Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. Az immár 25 éve fennálló visegrádi együttműködés számos konkrét eredményt hozott a térségünkben.

„A versenyhatóságaink egyértelmű és kellően megalapozott versenypolitikai megfontolásokon alapuló, a tisztességes eljárás követelményeit figyelembe vevő hatékony jogalkalmazási gyakorlata nélkülözhetetlen ahhoz, hogy erős szociális piacgazdaságokat építsünk ki a régiónkban. Az ilyen hatósági jogalkalmazás elősegíti a gazdasági növekedést, azonos versenyfeltételeket teremt a piaci szereplőknek, köztük a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak, valamint kedvezőbb árakat, jobb minőséget, szélesebb választékot biztosít a fogyasztóknak” – kezdte bevezető előadását Csiszár Pál, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának igazgatója. A mai konferencia – a versenyhatósági képviselők tapasztalatainak megosztásával – egyértelműen hozzájárul egy sikeres és hatékonyabb jövőbeni versenyjogi jogalkalmazáshoz – tette hozzá.

Tóth András, a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke vezette jogalkotási és jogalkalmazási fejleményekkel foglalkozó panel tagjai egyetértettek abban, hogy olyan versenyjogi hasonlóságok alapozzák meg a V4 országok, valamint Ausztria és Szlovénia hatóságai közötti fokozott együttműködést, mint a fúziós szabályok tiszteletben tartásért folytatott küzdelem, valamint a kartellek feltárását segítő informátori programok alkalmazása.

A versenyjogi megfelelésről szóló panelbeszélgetés elsősorban a vállalkozások szemszögéből összegezte a versenyhatóság által elfogadható megfelelőségi programok közös jellemzőit. A beszélgetést vezető Hegymegi-Barakonyi Zoltán ügyvéd, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke kiemelte, hogy a magyar versenyhivatal a régió országai közül elsőként tette lehetővé az eljárás alá vont vállalkozások számára, hogy bírságcsökkentésben részesüljenek belső megfelelőségi programjuk alkalmazása nyomán. Az idén januárban közzétett közlemény szerint meghatározott feltételek teljesülésekor akár a bírság 10 százalékát is elengedi a GVH a megfelelőségi programot alkalmazó cégek számára.