Egyre népszerűbbek az ingyenesen letölthető design bútorok gyártmányrajzai és kiviteli tervei. Ezek segítségével egyszerűbben tervezhetőek a baba- és gyerekszobák.

Eddig több, mint kilencszázszor töltötték le a 13 bútor ingyenes gyártmányrajzait  a downloaddesign.hu honlapról. A tervek szerint több éven keresztül zajló kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz/kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

A letölthető gyártmányrajzok között található például Nagy Franciska multifunkcionális gyermekszéke (a fotón). Megszületéséről a tervező így vall: „Gyerekkoromban nem egyszer használtuk a kisszéket autónak vagy kisháznak, és a legkevesebb esetben arra, hogy üljünk rajta. A legegyszerűbb tárgyakból és dobozokból is Sohaországot álmodtunk magunk köré. Úgy gondolom, hogy bár a kicsik képzelőereje hatalmas, ezt elősegíthetik olyan tárgyak, amik fejlesztik a kreativitásukat”.

Nagy Franciska olyan kisszéket tervezett amely egyszerre adja meg a lehetőségét annak, hogy babázzanak, bábozzanak, kis várost építhessenek maguknak és emellett mint ülőbútor is tökéletesen funkcionál. A Hansa városok jellegzetes építészeti stílusát igyekezett átültetni és integrálni a gyermeki forma- és színvilágba. Innen jön a névválasztás.

Papp Ágnes a Domboc fantázia nevű mászókáját így ajánlja: „Miután egy gyermek megtanul mászni, járni, előszeretettel kamatoztatja frissen szerzett tudását. A Domboc ennek a felfedező kedvnek hivatott lehetőséget biztosítani, mindezt játékosan, szerethető karakterrel. Szabadon használható: lehet mászóka, pad, kilátó, pléddel letakarva pedig kuckó.”

A Download Design projektről itt olvashat.