Május végétől több ponton szigorodik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szabályozása a fogyasztók védelme érdekében, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) segíti a piacok szereplőit felkészülni a változásokra – közölte a hatóság.

Felidézték, hogy Magyarországon is új rendelkezések lépnek életbe 2022. május 28-tól az árfeltüntetés és akciótartás, illetve a fogyasztói értékelések és vélemények megjelenítésének terén a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szabályozásának uniós szintű változásai következtében.

A nemzeti versenyhatóság már év elején felhívta a vállalkozások figyelmét arra, hogy időben alkalmazkodjanak az új jogszabályi követelményekhez, ajánlásokkal támogatta az érintett piaci szereplőket, április 21-én pedig a versenyhivatal szakemberei nyilvános workshop keretében segítették az érdeklődőket a felkészülésben a módosuló szabályozásra.

A május végi változások hatályba lépése előtt a versenyhatóság közösségi kampánnyal segíteni fogja a piacok megfelelő felkészülését, illetve a fogyasztói tudatosság erősítését a változással érintett területeken.

„A nemzeti versenyhatóság számára a fogyasztóvédelem egyet jelent a magyar emberek védelmével. Mindenki számoljon azzal, hogy kiemelten figyelünk a betegekre, az idősekre, a gyermekekre és a családokra. Ők az úgynevezett sérülékenyebb fogyasztói csoport” – indokolta a hatóság aktivitását a verseny-kultúra fejlesztés területén Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

(Forrás: MTI)