Az idei első negyedévben Olaszországra kerestek rá a legtöbben Magyarországról, ezt Spanyolország és Ausztria követte – legalábbis a Google keresési listája szerint.

A városok közül a magyarok Londonra klikkeltek az első helyen, amelyet Barcelona és Róma követ, a negyedik helyen Dubai áll – ismertette a legfrissebb magyarországi turisztikai trendeket a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője, Boncsér Henrietta.

Az első negyedévben az összes keresés 36,1 százaléka már mobileszközről érkezett. Tavaly a Magyarországról indított utazási keresések 33 százaléka történt mobilról, ami 50 százalékos növekedés 2015-höz képest – olvasható a Turizmus Online-on.

A Google adatai szerint a tavalyi nyári szezonban a legnépszerűbb ország Horvátország volt, majd Olaszország és Görögország következett. A városok rangsorát Bécs, London és Prága vezette tavaly.

Az utazással és idegenforgalommal kapcsolatos keresési volumen tavaly augusztusban volt a legmagasabb, a heti eloszlás pedig hétfőn, kedden, valamint vasárnap volt kiemelkedő a hét többi napjához képest.

A legkeresettebb utazási kategóriák közé tartozik – 49 százalékos aránnyal – az úti céllal kapcsolatos keresések, 24 százalékkal a szállodák, és 9 százalékkal a légi közlekedés.

Idén január-május között a közvetített foglalások értéke 44 százalékkal 7,5 milliárd forintra nőtt – mondta Papp István, a Szallas.hu termékmenedzsere. A lemondások miatt a növekedés éves szinten 35 százalékos lehet

2017-ben a bruttó közvetített szállásdíj bevétel eléri a 18 milliárd forintot. Az adatok alapján idén ismét rekordév várható.