A kormány két hét múlva fogadja el a gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek célja Magyarország gazdasági növekedésének fenntartása – mondta Hollik István kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: minden magyar ember, illetve a magyar gazdaság szereplői is büszkék lehetnek a gazdaság első negyedéves, 5,3 százalékos bővülésére, mivel ezzel az EU-s tagállamok közül Magyarország a legnagyobb gazdasági növekedést érte el. Értékelése szerint ezzel a gazdasági növekedéssel Magyarország bebizonyította, hogy a német ipar és a magyar gazdaság nem mindig párhuzamoson mozog.

Hozzátette: a német ipar és gazdasági növekedés egyértelműen lassul, inkább stagnálásról lehet beszélni. Ettől függetlenül a kormány úgy látja, hogy a gazdasági növekedési ütem hosszú távú fenntarthatóságának vannak kockázatai, éppen ezért született meg a gazdaságvédelmi akcióterv, annak biztosítására, hogy a magyar bővülési ütem továbbra is legalább két százalékponttal meghaladja az európai uniós átlagot.

Hollik István beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalta az akciótervet, de nem fogadta még el, az utolsó módosítások hátra vannak, ezért két hét múlva fogadják el a tervet. Megjegyezte: ezen az ülésen döntenek majd a 2020-as költségvetési tervezetről is.

(Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)