A biztosítási szektor éves díjbevétel-növekedése tavaly ugyan gyorsabb volt a GDP bővülésénél is, a biztosítók termékfejlesztése azonban nem követi elég szorosan az ügyféligényeket és a lakosság, valamint a vállalkozások sem élnek kellő mértékben a lehetőségekkel.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio gazdasági portál biztosítási konferenciáján megjegyezte, hogy az előzetes számok alapján a magyarországi biztosítók együttes díjbevétele tavaly átlépte az 1000 milliárd forintot, a díjbevétel GDP-hez viszonyított aránya ugyanakkor elmaradt a nyugat-európai országok szintjétől.

Az államtitkár a biztosítói és pénztári piacon is szükségesnek nevezte a garanciarendszer kiépítését, amely az elképzelések szerint nem jelent majd jelentős anyagi terhet a piaci szereplőknek. Megkerülhetetlennek tartja a digitalizációt a szektorban, hozzátéve, a pénzügyi tárca az elektronikus ügyintézés előtt álló akadályok lebontásában partner lesz.

A PM államtitkára kitért arra is, ha az Európai Unió gazdaságának növekedése nem lassul drasztikusan, a magyar gazdaság 4 százalék feletti mértékben – az uniós növekedés felett 2 százalékponttal – nőhet az idén is. A biztosítási szektorban a bővülés egyik fő lehetséges területének nevezte az egészségbiztosítást, amelynek népszerűségét egyelőre a szolgáltatások magas díja mérsékli. A tervezett, nyugdíj-előtakarékossági célú államkötvényről azt mondta, az nem jelent veszélyt a nyugdíjbiztosításokra, bár kétségtelen, hogy azokkal versenyző megtakarítási forma lesz.

Gion Gábor elmondta: tavaly az szja-bevallások alapján 710 ezer ember vett igénybe a nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezményt 28 milliárd forint értékben. A visszaigénylők száma több mint százezerrel emelkedett – fűzte hozzá.

(Forrás: MTI/PM)