A háztartási fogyasztók esetében végrehajtott gázár-liberalizáció határidő előtti megvalósítását fogja javasolni az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) a Nemzetközi Valutaalapnak.

„Mivel a nemzetközi piacokon és a hazai tőzsdén a vártnál kisebb áron adják a földgázt, javasolni fogjuk az intézkedés határidő előtti megvalósítását. Ennek lehetőségéről a valutaalappal és a Világbankkal is egyeztetni fogunk” – mondta Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke.

A romániai energetikai ágazatban érdekes helyzet alakult ki, a földgáz szabadpiaci ára ugyanis elérte azt a szabályozott értéket, amennyiért a szolgáltatók jelenleg a háztartási fogyasztóknak eladhatják az energiaforrást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy automatikusan megvalósult a gázár-liberalizáció – jóval a Nemzetközi Valutalappal kötött megállapodásban – írja a kronika.ro.

Az IMF küldöttsége Reza Baqir vezetésével március 2. és 15. között Bukarestben tartózkodik: a látogatás során az ország szokásos, éves gazdasági elemzését végzik el. Az éves elemzést mindegyik EU-s tagországban elvégzik, ennek alapján javasol az IMF a pénzpolitikára és a gazdaságra vonatkozó stratégiákat.