Szeptember végén a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mintegy 2600 milliárd forint értékű garanciája állt fenn a vállalkozások hitelei mögött, ami 8,3 százalékkal haladja meg a 2022-es hasonló időszak értékét, a kezességgel biztosított hitelállomány összege pedig megközelítette a 3290 milliárd forintot, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója kiemelte, hogy csaknem minden második, vállalkozásnak adott hitel mögött a társaság áll. Az új folyósítások esetében ugyanakkor messze 50 százalék feletti a Garantiqa részaránya annak köszönhetően, hogy a megemelkedett kamatkörnyezetben a finanszírozás súlyát az államilag támogatott hitelek adják, amelyekhez a legtöbb esetben kapcsolódik a kezességvállalás.

2023 első három negyedévében a Garantiqa által szerződött kezességvállalási volumen meghaladta a 2022. év azonos időszakának teljesítményét annak ellenére is, hogy az előző évi adatokat nagyban megdobta a Krízis Garanciaprogram 2022. júniusi lezárása miatt fellépő extrém hitelkereslet, amikor csak júniusban, egyetlen hónap alatt 457 milliárd forint értékű garanciavállalás történt. A Garantiqa már az idei év első kilenc hónapjában elérte, illetve meghaladta a teljes évre kitűzött garanciavállalási célt 1040 milliárd forint összegű garanciavállalással.

A Garantiqa vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a nyár folyamán aláírt InvestEU szerződés alapján a jövő évtől a társaság az eddigi állami viszontgarancia mellett nagyságrendileg 600 milliárd forint összegű új hitelportfólióhoz tud kezességet vállalni, közvetlen uniós viszontgaranciával biztosított kezességvállalással. Így segíti elő a Garantiqa a kkv-k hitelfelvételén keresztül a működőtőke beáramlást és a beruházások volumenének emelkedését, ezáltal is támogatva a gazdaság növekedését.

(Forrás: MTI)