A Magyar Fürdőszövetség örül a döntésnek, miszerint a szálláshely szolgáltatók mellett a vendéglátó egységek üzemeltetői is 18 százalékos áfa-kulccsal kalkulálhatnak 2017-ben, de szerintük a fürdőket is jogosan megilletné az alacsonyabb áfa.

Az áfacsökkentéssel a turizmus kiemelt szereplői kaptak lehetőséget szolgáltatásaik bővítésére, fejlesztésére. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza: a magyarországi fürdők és szolgáltatásaik jelentik számtalan településen a fő vonzerőt.

A Magyar Fürdőszövetség álláspontja, hogy a fürdőszolgáltatásoknak a mindenkor érvényes szállás- és vendéglátás-szolgáltatás feltételeit és gazdasági környezetét kell elérnie annak érdekében, hogy a szolgáltatók a közös vendégkört azonos szinten tudják kiszolgálni.

A fő problémát a szakképzett személyzet hiánya jelenti, amire a SZÉP-kártya felhasználásának változatlan szabályai, és a kedvezőbb áfakörbe-tartozás megoldást jelentene, a fürdőkben végzett gyógyászati tevékenységek OEP térítési díjának 20 százalékos emelésével együtt.