A budapesti bevásárlóutcák programban részt vevő 195 üzlet közül már csak 16 tart zárva – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A BKIK által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) szeptemberben felmérte a hozzájuk csatlakozott 11 fővárosi bevásárlóutca, városrész üzleteinek helyzetét. A válaszadók több mint öthatoda mikrovállalkozás volt, csaknem kétharmaduk vendéglátóhelyként, galériaként működik.

A kutatás kimutatta, jelentős segítség volt számos vállalkozásnak a BKIK által is szorgalmazott, a válsághelyzet enyhítésére hivatott bérletidíj-engedmény, ugyanakkor a felmérésben résztvevők csaknem 80 százaléka még tart a negyedik hullámtól.

A Falk Miksa utcában az üzletek nyári forgalma nem sokkal maradt el a 2019. évihez képest. Ugyanakkor a Ráday utcában kisebb volt a nyári forgalom a két évvel ezelőttihez képest, de a tanév lezárását követően a Forma-1 és az Eucharisztikus kongresszus meglepően sok vendéget hozott, problémát jelentett a munkaerőhiány, a képzett munkaerő más területen, vagy magasabb bérért vidéken, főleg a balatoni éttermekben helyezkedett el. A Bartók Béla Boulevardon az üzletek és a vendéglátóhelyek egészen jó nyarat zártak, mivel a magyar vendégekre építettek – írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Liszt Ferenc téren főként a Zeneakadémia zárva tartása miatt maradt el a forgalom a 2019-eshez képest, az üzletek mintegy 40 százaléka zárva tart.

(Forrás: MTI, fotó: Csákváry Zsigmond)