Tovább nőtt a megtakarítani tudók aránya 2013 óta az internetező lakosság körében. Míg két évvel ezelőtt a megkérdezettek mindössze egyharmada tudott félretenni, mára ez az arány már 55 százalék.

A Budapest Alapkezelő kutatása szerint a befektetési eszközök használatában még nincs megfelelő gyakorlata a magyar háztartásoknak, a pénzüket még mindig legtöbben lekötés nélkül a folyószámlán, illetve készpénzben tartják. Ennek ellenére a tavalyi 24-ről idén 30 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek van befektetési jellegű megtakarítása. 

A megtakarítási formáknál a korábbi évekhez hasonlóan az alacsony hozamú, ugyanakkor kiszámítható, lekötés nélküli megoldások a legelterjedtebbek. Így a tavalyi 34 százalékhoz képest csökkent a pénzüket a folyószámlán lekötés nélkül tartók száma (27 százalék), viszont tovább, 18 százalékra emelkedett azok aránya, akik egyszerűen készpénzben tartják félretett pénzüket. Ez a megtakarítás mára a második leggyakoribb megtakarítási formává vált. 

A legnépszerűbb befektetési forma továbbra is a bankbetét, illetve a megtakarítási számla (12 százalék). Ezt a folyószámlán történő lekötés követi (10 százalék). A befektetési alapok népszerűsége tavaly óta változatlan, idén is a válaszadók nyolc százaléka tartja ebben az eszközben pénzét – tartalmazza az elemzés. A Budapest Alapkezelő ugyanakkor az idei első negyedévben növelte piaci részesedését; kezelt vagyona 521 milliárdról 526 milliárd forintra nőtt az év eleje óta. (MTI)