A szektorok között is élen jár az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar – mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Bodó Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatás növekedése mögött határozott kormányzati politika áll. Példaként említette a bérmegállapodást, az adókedvezményeket, és azokat az intézkedéseket, amelyek arra vonatkoznak, hogy a fiatalok, az inaktívak, közfoglalkoztatottak egyre inkább visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Megjegyezte, az intézkedések tárgyiasultak, hozzák a hasznot, régiós és országos szinten rekord szinten van a foglalkoztatás, az Európai Unióban is élmezőnyben szerepel Magyarország.

Az államtitkár kifejtette a közmunkaprogramban az előző évhez képest 50 ezerrel kevesebben, mintegy 130-140 ezren dolgoznak, számuk folyamatosan csökken, mennek át a munkaerőpiacra, erre ösztönzi őket az elhelyezkedési juttatások növelése is.

Bodó Sándor szólt arról, megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi bérekről a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán (VKF), remények szerint november második felében létrejöhet a megállapodás.

(Forrás: MTI/Pénzügyminisztérium)