Az OTP Egészségpénztárnál idén novemberig már több mint egymilliárd forintot költöttek a tagok szűrésekre. A betegségek leküzdéséhez az elsőszámú és leghatékonyabb út a korai felismerés és a megelőzés, amely a megfelelő egészségügyi szűrésekkel biztosítható.

Az eredmények szerint a fogászati szűrések a legnépszerűbbek a magyarok körében, a kifizetések 80 százalékát ilyen céllal kérik az OTP Egészségpénztár tagjai. Szakértők szerint a rendszeres fogorvosi kivizsgálás elengedhetetlen, ideális esetben évente 3-4 alkalommal érdemes elmenni ellenőrzésre, hogy a fogak kezdeti romlását időben felismerjék és kezelni tudják az orvosok. A fogorvos rendszeres látogatása a szájüregi és gyomorproblémák megelőzése mellett esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

Szemészeti szűrés

Idén novemberig mintegy 100 millió forintot fordítottak erre egészségpénztári egyenlegükről az OTP Egészségpénztár tagjai. Szív-, és érrendszeri betegségekkel, diabétesszel vagy a belgyógyászati problémákkal küszködőknek hatványozottan szükséges szakemberhez fordulni, amint látásgyengülést tapasztalnak. Érdemes évente legalább egyszer mindenkinek ellenőriztetni látását, hiszen egy idejében felismert látásgyengüléssel és annak kezelésével megelőzhető a látás további romlása.

Melanoma szűrés

Nem szabad elfeledkezni az egyik legveszélyesebb bőrbetegség kivizsgálásáról, amit részben a túlzásba vitt napozás okoz. A bőrrákot gyakran azért nem ismerik fel az emberek, mert összekeverik az egyszerű anyajegyekkel. Amennyiben idejében észreveszik egy anyajegy színének, nagyságának változását, esetleg tapasztalják annak érzékenységét is, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ez a harmadik leggyakrabban igénybe vett prevenciós szolgáltatás, mintegy 50 millió forintnyi kifizetés történt ilyen célra az OTP Egészségpénztárnál 11 hónap alatt.

Gasztroenterológiai szűrés

Az iskola és a munkahelyi stressz hatására jelentősen megnövekszik a gyomorégés kockázata, amely refluxot okozhat. Ennek leggyakoribb ismertetőjele a mellkas középtáján, a gyomorszájnál jelentkező tompa fájdalom. Idén több mint 20 millió forintot költöttek ezek megelőzésére a magyarok, mielőbbi kivizsgálása azért is fontos, mert mindez hosszútávon akár hörghurutot vagy tüdőgyulladást is okozhat.

Reumatológiai szűrés

Az arra érzékenyek minden valószínűséggel már észrevették, hogy a hőmérséklet lehűlését és a légnyomásváltozást követően a reumás panaszok gyakorisága is jelentősen megnövekszik. Fontos, hogy a rendszeres testmozgás mellett az ízületek megkapják a szükséges vizsgálatokat is, hiszen sok esetben egy elhanyagolt rándulásból, ficamból lehetnek később nagyobb problémák. A szűrésekre fordított egészségpénztári juttatások mintegy 1,5 százalékát, több mint 15 millió forintot fordították reumatológiai vizsgálatokra az OTP Egészségpénztár tagjai 2016-ban.