A Fitch Ratings közzétette jelentését az Eximbankról. Elemzésükben a nemzetközi hitelminősítő szakértői kiemelik, hogy a pénzintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában.

A hitelminősítő júliusban megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi ‘BBB/F-2’ hitelbesorolását, összhangban a magyar állam besorolásával.

Töretlen az EXIM Magyarország iránt a befektetői bizalom, amit a pénzintézet közelmúltban megvalósított sikeres nemzetközi kötvénykibocsátása és a 2022-es év várakozásokat túlszárnyaló üzleti eredményei is jeleznek – tette hozzá közleményében a hitelintézet.

Az Eximbank 2023 februárjában a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal a valaha volt legnagyobb hazai kedvezményes hitelezési konstrukciót indította el 1000 milliárd forint keretösszeggel. Ez Magyarország 2023-ra előrejelzett GDP-jének mintegy 1,25 százaléka. A program célja a hazai vállalatok versenyképességének elősegítése és az energiahatékonyságot növelő beruházások támogatása.

Áprilisban a bank több mint 1,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki ötéves lejáratú devizakötvényt a nemzetközi piacon, amelynek során jelentős túljegyzés történt, nagymértékben meghaladva az 500 millió dolláros piaci benchmarkot. A kibocsátáson széleskörű földrajzi diverzifikáció mellett kimagasló számú, mintegy 150 befektető vett részt. A magyar összevetésben kiemelkedő összeget az Eximbank a meglévő adósság refinanszírozására és a tervezett hitelbővülés finanszírozására fordítja.

A ‘BBB/F-2’ hitelminősítői besorolás megerősítése nincs kihatással a bank stabil működésére, üzleti stratégiájának végrehajtására, valamint a már meghirdetett finanszírozási programok megvalósítására, a pénzintézet tevékenységét a megszokott módon végzi. Az EXIM Magyarország változatlanul elkötelezett, hogy segítse a magyar vállalatokat üzleti terveik megvalósításában, hozzájárulva a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez is – erősítette meg a bank.

Az Eximbank nemzetközi minősítése megegyezik a magyar állam mindenkori hitelminősítésével. Ennek eredményeként a magyar állam hitelminősítésének vagy a minősítés kilátásainak változását az értékelést végző intézmények rövid idő alatt átvezetik, megváltoztatva az Eximbank minősítését.

(Forrás: MTI)