Sepp Blatter nem készül az Egyesült Államokba. Attól fél, hogy a korrupciós botrány miatt őrizetbe veszik a helyi hatóságok.

A FIFA 79 éves elnökének esze ágában sincs az Egyesült Államokba utaznia. Sepp Blatter addig valószínűleg még Svájc határait sem lépi át, amíg, ahogy ő fogalmaz: nem rendeződnek az ügyek.

Így aztán vasárnap este Kanadában sem jelent meg Blatter a női labdarúgó világbajnokság döntőjén. Regnálása óta ez volt az első alkalom, hogy nem ő adta át a trófeát a győztes csapatnak, történetesen az amerikainak, amely 5-2-re győzött Japán válogatottja ellen.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hét vezető beosztású tisztségviselőjét, a szervezet elnökválasztó kongresszusa előtt egy nappal vették őrizetbe Svájcban május 27-én, miután az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma ezt kezdeményezte. Azóta is kiadatási őrizetben vannak. Hogy meddig, nem tudni, pedig Washington múlt csütörtökön hivatalosan kérte kiadatásukat. A válaszra Svájcnak 14 napja van, a határidő további 14 nappal meghosszabbítható.

A kiadatási kérelem egyébként Blatterra nem vonatkozik, ahogy a svájci nyomozók sem hallgatták meg eddig a botrány kirobbanása után lemondott elnököt, aki később mégis azt közölte, hogy inkább maradna.

A vizsgálat több évtizedre visszanyúló ügyeket érint, de kiemelten a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb rendezési jogának odaítélésével kapcsolatos korrupciós kérdéseket akarják tisztázni.