Az alapanyagárak emelkedése az európai festékipart, és ezen belül a magyart is erős nyomás alá helyezi – közölte a Magyar Festékgyártók Szövetsége (MAFEOSZ).

Az áremelkedésnek több oka van, köztük az olajárak gyors emelkedése, a járvány miatt megnövekedett gyártási költségek, a rossz időjárási viszonyok miatti nyersanyaghiány, a Brexit, a covid-járványhelyzet, továbbá számos európai alapanyaggyártó üzem bezárása.

Söptei Csaba, a Magyar Festékgyártók Szövetsége társelnöke kifejtette, tavaly január óta például az epoxigyanták ára 60 százalékkal emelkedett. Hasonló a helyzet az oldószerekkel, ahol az aceton 123 százalékkal, míg a butil-acetát ára 91 százalékkal ment fel. A petrolkémiai nyersanyagokkal párhuzamosan a pigmentek ára is meredeken felfelé tart.

A szövetség rámutat arra is, hogy az elmúlt években az alap- és csomagolóanyag-gyártás nagy része Európán kívüli helyekre került a gyártás optimalizálása, a költségek csökkentése miatt.

A szakmai szervezet szerint az európai gyártásnak sokszor akadályt jelentenek a szigorú környezetvédelmi előírások, amelyeket más földrészeken még nem vezettek be. Ugyanakkor a válság megmutatja a hazai és európai beszerzés előnyeit, a rövid beszerzési utakban rejlő biztonságot, a sok beszerzési forrás előnyét.

André Vieira de Castro, az európai festékgyártók szövetsége (CEPE) elnöke a közleményben elmondta, a növekvő fenntarthatóság egyértelműen a jövő útja, de a világpiaci verseny nem hagyható figyelmen kívül az Európai Unió Green Deal szabályozási folyamata során. Alapvető érdeke Európának, hogy erős vegyipara legyen, európai gyárakkal, a nagyobb mértékű önellátás érdekében.

(Forrás: MTI, fotó: Karolina Grabowska/Pixabay)