Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az ellenzéki pártok szándékosan félremagyarázzák az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló törvényt, ezzel pedig becsapják az embereket.

Varga Mihály kiemelte: senki nem kezdeményezett olyasmit, ami szembemenne az uniós irányelvekkel vagy gyakorlattal és ez igaz a túlórakeret és a túlórarendszerek módosítására is. A pénzügyminiszter leszögezte, a magyar gyakorlat lehetővé teszi, hogy a munkavállaló többletmunkával több pénzt keressen, de csakis önként, saját beleegyezésével és írásban nyilatkozva.

Varga Mihály elmondta, a jelenlegi törvénymódosítások a munkavállalóknak kedveznek, ugyanis míg 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, ma már csupán 3,6-3,7 százalék körül mozog, magyarul közelít a teljes foglalkoztatottság.

A pénzügyminiszter kitért az ismét eredménytelenül zárult minimálbér-tárgyalásokra is, amelyekkel kapcsolatban elmondta, mindenkinek az lenne a legkényelmesebb és a legjobb, ha a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői meg tudnának állapodni, ám a szakszervezetek 13-15 százalékos bérigénye és a munkaadói oldal által javasolt 5-7 százalékos ajánlat igen távol áll egymástól. Varga Mihály kijelentette, ha nem születik megállapodás, a kormánynak kell nyilatkoznia az ügyben, de azt kérték a partnerektől, hogy a szociális hozzájárulási adó mértékétől függetlenül állapodjanak meg.

A harmadik negyedéves 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kapcsolatban elmondta, a negyedéves típusú mérések óta nem volt példa ilyen mértékű emelkedésre, de jövőre is 4 százalék körüli emelkedésre számítanak.

(Fotó: MTI)