A közbeszerzési kartellek feltárásában a felelős ajánlatkérői magatartás fontosságát emelte ki Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Közbeszerzési és jogi országos konferenciáján.

Az elnök ismertette, hogy számos kartellmegállapodást az ajánlatkérők segítségével buktattak le. A dunai hajós cégek között feltárt tiltott megállapodás és a bajai építőipari kartell esetében is az ajánlatkérők jelzései alapján indultak meg a versenyfelügyeleti eljárások.

Ha az ajánlatkérő kartellt gyanít, időben fel kell vennie a kapcsolatot a versenyhatósággal, nehogy az érintettek megsemmisíthessék a bizonyítékokat – tette hozzá.

Az elnök a GVH kiemelt feladatának nevezte a kartellmegállapodások feltárását és megfékezését, ilyen esetek miatt az elmúlt 7 évben mintegy 28 milliárd forint bírságot szabtak ki.

A GVH tájékoztató anyagot is készített a felelős ajánlatkérői magatartásról. A kiadványt elsősorban azoknak a köztisztviselőknek és kormánytisztviselőknek ajánlják, akik szeretnék elmélyíteni az ismereteiket a kartellek kiszűréséről és megelőzéséről. A kiadványt a hivatal honlapján tették közzé.

(Forrás: MTI)