Csak az idei évben 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 fő alatti településekre, 2200-2400 nyertes projekt révén szinte minden falura jut majd legalább egy fejlesztés – árulta el Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A 2014 és 2018 közötti kormányzati ciklus egyik leglátványosabb tárgyalássorozata volt a Modern Városok Program országjáró körútja, melynek végeredményeként Orbán Viktor miniszterelnök hosszú távú fejlesztési megállapodásokat írt alá a megyei jogú városokkal. Ehhez kapcsolódóan 2017 végén beszélt először a miniszterelnök arról, hogy a Magyar Városok Program mintájára egy a kisvárosokat és falvakat érintő fejlesztési programot tervez a kormányzat, az országgyűlési választásokat követően pedig 2018. május 18-án megalakult a kormánybizottság, mely a Modern Városok Program mellett a Magyar Falu Programot is gondozza.  

Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Blogstarnak adott interjújában elmondta, rendkívül fontosak a fővárosi és nagyvárosi beruházások, ugyanakkor azt szeretnék, ha minden település ugyanolyan látványosan tudna előre lépni, mint Budapest tette az elmúlt nyolc-kilenc évben.

“Nem akarunk álnaivak lenni, tisztában vagyunk vele, hogy a faluprogram elindításával sem tudnak majd olyan szolgáltatásokat nyújtani a kisebb települések, mint a nagyvárosok. Nem építünk minden faluba kórházat, színházat, de még csak nagy volumenű gazdasági fejlesztést, több száz főt foglalkoztató üzemet sem tervezünk mindenhová, hiszen nem áll rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő. Célunk, hogy olyan színvonalú alapszolgáltatásokat biztosítsunk, melyek helyben tartják a lakosságot”

– mondta a kormánybiztos, utalva arra, hogy ma már a falusi lakosság egy része a környező járásközpontokba, megyeközpontokba jár dolgozni és nem a mezőgazdaságból, valamint állattenyésztésből él. Ezzel kapcsolatban kifejtette, egyes falvak esetében reális a veszélye a kihalásnak, az 5000 fő alatti települések döntő része az országos átlagnál is komolyabb népességfogyást szenvedett el az utóbbi időszakban, a falvak zömének népessége pedig az országos átlagnál öt-tíz százalékban nagyobb mértékben fogyatkozik.

“Az elmúlt évtizedekben sem látszott semmi, ami megakasztaná ezt a trendet, mely ha így folytatódik, akkor huszonöt-harminc éven belül elnéptelenedhet az adott falu.”

Gyopáros Alpár kifejtette, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, valamint a kedvező ingatlanárak felerősítették a falusi fiatalok helyben maradási szándékát és ezt a célt szolgálja majd a falusi CSOK is, mely a korábbiaknál is jóval kedvezőbb lehetőségeket, támogatásokat nyújthat a fiataloknak a falusi ingatlanvásárlásra. A kormányzat célja, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok is bátran költözzenek haza tanulmányaik befejezése után az 5000 fő alatti településekre.

A kormánybiztos ismertette, az idei évben 125 milliárd forint jut majd infrastrukturális beruházásokra, illetve kisebb részben valamilyen szolgáltatási területre a Magyar Falu Program keretein belül, amely a remények szerint komoly nemzetgazdasági hatással bír majd.

Gyopáros Alpár elmondta, már most sikertörténetként számolhatnak be a Modern Városok Programról, a futó projektek nyolcvan százaléka minimum a tervezési szakaszában tart, de akadnak olyanok, melyek már be is fejeződtek. A jelenlegi becslések szerint 2025-ben adhatják át az utolsó beruházásokat.

A Gyopáros Alpárral készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.

(Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció)