Több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgáltatott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A fogyasztóvédelmi hatóság a termékek közül 20 vízi játékból hármat, 19 játék babából 12-öt vont ki a forgalomból – közölte az ITM hétfőn.

A minisztérium akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat. A legutóbbi ellenőrzésen a fajátékokról megállapították, hogy mindegyik termék megfelelt az előírásoknak.

A forgalomból kivont vízi játékoknál és babáknál viszont kiderült, hogy azok nem teljesítették a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket.

Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kifejtette: a fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segít a szülőknek eligazodni a játékboltok kínálatában.

Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma.

Az ellenőrzött termékekről a kormany.hu oldalon az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál található tételes tájékoztatás. (MTI)