A digitalizációnak központi szerepe van a gazdaság fenntartható kifehérítésében – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön Budapesten, egy nemzetközi adószakmai konferenciát kísérő sajtótájékoztatón.

Felidézte, hogy tavaly a tervezettnél 8,3 százalékkal, mintegy 300 milliárd forinttal több adó folyt be a költségvetésbe. A többlet mögött a gazdaság fehéredése áll. A fenntartható kifehérítési folyamat a vállalati szférában kedvezőbb üzleti környezetet teremt, a lakosságnak fogyasztóvédelmi biztonságot ad, az állam pedig még néhány adókulcs csökkentése mellett is több bevételhez jut.

Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott, néhány évvel ezelőtt még informatikai kérdésnek tekintették a digitalizációt, de ma már nem segédeszköz, hanem a megoldás része, ami a vállalati és a teljes állami szféra számára is nagy kihívást jelent.

Kiemelte, hogy az elmúlt években strukturális változás történt az adóigazgatási, adóeljárási és az adóhatósági folyamatokban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai szempontból komoly fejlesztésre szorult, erre megkapta a lehetőséget, aminek újabb gyorsító hatása van a digitális átállásra.

Kevés ország tudott ilyen rövid idő alatt ilyen jelentős adórés-javulást elérni, mint Magyarország – emelte ki Domokos László, hozzátéve, hogy az állam visszaadja az adóhatékonyságból adódó többletbevétel egy részét az adófizetőknek, az egészségesebb vállalkozói környezet pedig erősíti a versenyképességet.

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium (PM) adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szintén hangsúlyozta, hogy a digitalizáció a gazdasági alapfolyamatok része lett, az eredmények is igazolják, hogy mennyire hatékony eszköz a gazdaság fehérítésében.

A PM helyettes államtitkára kitért arra, hogy a digitalizáció térnyerése terheket is ró a gazdasági élet szereplőire, illetve az adótanácsadókra és könyvelőkre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a NAV támogató eljárásokkal és a büntetési moratóriumok alkalmazásával segíti az adózókat. Nem az azonnali büntetés a cél, hanem a rávezetés a kötelezettségek teljesítésére – jelezte.

Besesek Botond úgy vélte, hogy a digitalizáció megállítása az adózóknak sem érdeke.

Darák Péter, a Kúria elnökének értékelése szerint pozitívak a digitalizáció igazságszolgáltatásra gyakorolt hatásai. Kihívásokkal járnak ugyan, a rendszereket, programokat be kell vezetni és működtetni kell, de ha ez megtörténik, akkor 21. századi, korszerű igazságszolgáltatás vár majd az adópereknél is – foglalta össze.

Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke egyebek mellett kifejtette: a digitalizáció területén gyors fejlődés van a magyar gazdaságban, ami különösen kiemelkedő a pénzügyi-számviteli területen. A vállalkozói szférában ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy ez a digitalizációs sebesség gyors, nem tudják követni, miután a finanszírozási költségek a vállalkozásokat terhelik.

A XIII. Nemzetközi Adókonferenciát a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és a Penta Unió Oktatási Centrum szervezésében csütörtökön és pénteken tartják Budapesten, központi témája a digitalizáció és a kommunikáció az adózásban.

(Forrás: MTI)