Kaposváron rendezték meg a Modern Vállalkozások Programjának dél-dunántúli információs napját.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai képességének fejlesztésére, ezzel versenyképességük növelésének támogatására Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! néven szemléletformáló projektet indított 2016. tavaszán. Az országos rendezvénysorozat dél-dunántúli Információs Napját Kaposváron rendezték meg.

Az eseményt Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere és Varga József, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitották meg. Varga József köszönőbeszédében elmondta, hogy országosan és regionálisan is nagy jelentősége van ennek a 127 állomásból álló rendezvénysorozatnak, mert a digitális fejlődés a hatékony működés és hosszút távú siker egyik alappillére. Tőle dr. Kópiás Bence, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese vette át a szót. „A magyar kkv-k infokommunikációs eszközök használata tekintetében elmaradnak az EU átlaghoz képest.” – kezdte az elnökhelyettes beszédét.

Hozzátette, hogy ugyan nyílik az olló, s napról napra egyre több azoknak a vállalkozóknak a száma, akik felismerték a digitalizációban rejlő potenciált, még mindig többségben vannak azok, akik az üzleti életben csupán alapszinten használják a digitális eszközöket és szolgáltatásokat.  A digitális felzárkózás amellett, hogy a gazdaság motorját is fellendíti, a cégek hatékonyabb és gazdaságosabb működését egyaránt szolgálja.

Dr. Kópiás Bence beszélt a Digitális Jólét Programról is, melynek része a Digitális Oktatási Stratégia, a Digitális Exportfejlesztési Stratégia és a Digitális Startup Stratégia. Ezek érintik a kkv-kat is, segítik az infokommunikáció meghonosítását a cégek életében.

Koleszár Péter, a Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadója az informatikai eszközök hatékonyságát két, friss felméréssel igazolta: egy étteremben 5 felszolgálóból 1-nek a munkája kiváltható volt digitális eszközök bevezetésével, illetve azon vendégházak, ahol online felületen is lehetett bankkártyával szállást foglalni, 40 százalékkal nagyobb vendégforgalmat realizáltak, mint ott, ahol csak készpénzben történt a fizetés. „Európai összehasonlításban az ügyfélkezelésre szakosodott szoftverek alkalmazásában a vizsgált tagországok közül az utolsó helyen állunk. Ez probléma, hiszen ha nem tudjuk, kik az ügyfeleink, hogyan fogalmazunk meg feléjük ajánlatokat, hogyan kommunikálunk velük?” – tette fel a kérdést a szakember.

Koleszár Péter felvázolta, melyek a digitális lemaradást kiváltó okok hazánkban. A finanszírozási nehézségek, a forráshiány, a hiányos és téves információk, beidegződések a digitális technológiákról, valamint az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiánya. Számos cégvezető tart az átláthatóságtól, ellenőrizhetőségtől is, továbbá az adatvédelmi aggályok, az ebből eredő bizonytalansági faktor szintén hátráltatják a fejlődést.

Az országos motiváló és szemléletformáló Modern Vállalkozások Programjához eddig közel 9000 cég csatlakozott eddig. A projekt legfontosabb pillére a 28 fős tanácsadói hálózat működtetése. Az IKT tanácsadók ingyenes cégauditot végeznek, felmérik a vállalkozások digitális helyzetét, majd javaslatot tesznek az informatikai fejlesztési stratégiára, s tájékoztatnak a rendelkezésre álló pályázati forrásokról is. A kkv-k ezt követően megkaphatják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely +5 százalékos pályázati többlettámogatást jelent a GINOP-3.2.2 pályázaton.

A program része a kedvezményes voucherrendszer és a szemléletformáló tudástár is. Utóbbi segítséget ad ahhoz, hogyan induljanak el a vállalkozások a digitalizáció útvesztőiben. A vírusvideóktól a tananyagokig szemléltető anyagok és filmek adnak hasznos ismeretanyagot, melynek egy része a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon minden vállalkozás számára elérhető, másik részéhez pedig a programba regisztrált vállalkozók férhetnek hozzá.

A GINOP vállalati IKT pályázatokat ismertette Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási tanácsadója. Kiemelte a GINOP-3.2.2 „Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása” projektet, a Modern Vállalkozások Programjához csatlakozó kkv-kat leginkább érintő pályázatot. Március hónapban nyílt meg 21,2 milliárd forint vissza nem térítendő és 27 milliárd forint hitel keretösszeggel, amely vállalkozásonként akár 24 millió forintos forrást is jelenthet.

Vezetők a döntési csapdák fogságában interaktív előadással zárta a felszólalók sorát Németh László a Gordio Tanácsadó Csoport Kft. alapító tulajdonosa, döntésspecialista.  „Kétféle típusú ember létezik: az egyik, aki nem akar rossz döntést hozni, a másik, aki versengő típus, és mindenképpen jó döntést akar hozni. A döntéseink mögött a félelem minden esetben meghatározó tényező. Azonban, ha van kellő mennyiségű információnk, tudunk mérlegelni és megalapozott döntést hozni” – mondta Németh László.

Az Információs Nap a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” tanúsítványok átadását követően a Vállalati pályázatok és pénzügyi eszközök IKT fejlesztésekre elnevezésű kerekasztal-beszélgetéssel zárult.