A digitalizáció jelentős versenyképességi tényező – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Modern gyárak éjszakája programsorozat megnyitóján, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. gyárában.

A miniszter kifejtette: a digitalizáció növeli a termelékenységet, a hatékonyságot, a hozzáadott értéket; a gazdaságban egyértelműen pozitív hatást gyakorol a vállalkozások eredményességére. A gazdaságfejlesztési operatív programok információs rendszerének adatai alapján az IT-fejlesztésekbe fektetett minden forint háromszoros üzleti eredménynövekedést hoz az adott vállalkozásnál két éven belül.

A miniszter elmondta, a kormány kiemelten kezeli a hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját, a cégek törekvéseit több mint 100 milliárd forint támogatással segíti.

Palkovics László elmondása szerint a hazai és a nemzetközi nagyvállalatok többsége már beépítette stratégiájába és alkalmazza az ipar 4.0 modern termelési megoldásokat, azonban a velük üzleti kapcsolatban álló kis- és középvállalkozásoknál szemléletmód-változtatásra van még szükség.

Ahhoz, hogy megerősödjenek a hazai vállalkozások, tovább emelkedhessenek a magyar bérek és a termelékenység, a hozzáadott érték növelésére van szükség, ezt támogatják a modern megoldások.

A Modern gyárak éjszakája program, melynek keretében országszerte 36 gyárban nézhették meg a regisztrált érdeklődők a korszerű technológiával dolgozó munkahelyeket, felhívta a figyelmet a legkorszerűbb megoldásokra, a digitalizációra, a robotizációra és az automatizációra, és egyben bemutatta a korszerű munkahelyeket nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is.

(Forrás: ITM, MTI, fotó: Illyés Tibor)