A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak. A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó bérből.

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A tanulókra, a bejelentésre, az adózásra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A tanulók szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 évesek is vállalhatnak munkát, ha általános, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon – hangsúlyozták. 

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű ellenőrizni a munkáltatót az adóhivatal honlapján, a www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok címen, mert az adóhátralékos, a felfüggesztett, valamint a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni. 

Kiemelték, hogy a foglalkoztató igazolást köteles kiállítani a jövedelemről és a levont közterhekről, erre a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – szerződéshez, az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező.