A kelet-európai régió cégeinek 39 százaléka tart attól, hogy a kormányzati mentőcsomagok várható kivezetésével több lesz az idén a csőd – közölte az Atradius hitelbiztosító 1400 magyar, lengyel, cseh, szlovák és török vállalat megkérdezésével készült elemzése alapján.

A tanulmányból kiderül, hogy a régióban a vállalatközi vásárlások (B2B) fele hitelre történt, ugyanúgy, mint 2020-ban; ez Magyarországon 48 százalék volt.

A késve kiegyenlített számlák aránya a térségben 45-ről 43 százalékra javult. A magyar cégek pedig arról számoltak be, hogy tavaly a régiós átlaghoz képest nagyobb mértékben javult, 46 százalékról 34 százalékra csökkent a késve fizetett hazai számlák aránya.

Az elemzés rámutatott arra, hogy tavaly a lejárt számlák 56 százalékát Szlovákiában lassabban sikerült behajtani, mint előzőleg, a romániai cégek 56 százaléka nem tapasztalt eltérést a lejárt követelések kifizetésében, a magyar cégek 26 százaléka viszont hamarabb tudta behajtani a követeléseit, mint 2019-ben.

A felmérésben résztvevő kelet-európai cégek 73 százaléka növekedést vár az idei évre, a cégek 51 százaléka bízik abban, hogy ennek nyomán javulnak majd a fizetési szokások is.

A térség vállalatainak 53 százaléka a koronavírus-járvány elhúzódását tekinti az első számú kockázatnak.

(Forrás: MTI)