Évek óta borzolja a kedélyeket a vereknyei mérgező anyagokat tartalmazó hulladéklerakat. Az üggyel már Brüsszel is foglalkozik.

„A hulladéklerakattal kapcsolatos problémák már 16 éve ismertek. Azóta sok mindent mondtak, de szinte semmi nem történt” – nyilatkozta Martin Kuruc, Vereknye polgármestere.

A városrész ismételten felszólítja az államot, oldja meg végre a problémát. A környezetvédelmi minisztérium eljárását lassúnak tartja – írja a hirek.sk.

„Nemcsak a vereknyeiek, de Pozsony megye lakóinak védelméről is szó van” – nyilatkozta Kuruc. A mérgező anyagok a talajvízzel Csallóköz felé áramlanak, ami az ottani ivóvíz forrásokra is kockázatotos.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium elutasítja a kritikát, állítják, hogy az utóbbi hónapokban többet tettek, mint az elmúlt 20 évben összesen. Emlékeztetnek: a munkához „a környezetkárosodásért felelős személy” megnevezését követően kezdhettek hozzá, az pedig csak 2016-ban történt meg.

„Jelenleg a felszámolás érdekében kiírt közbeszerzési pályázatot értékelik” – nyilatkozta Tomáš Ferenčiak, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője. A munkálatok 2018-ban indulnának.