A CIA 226 országot felsoroló listáján tavaly éves szinten Ukrajnában 49 százalék volt az infláció – ez az utolsó előtti helyre volt elég. A listavezető Libanon lett.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 226-os listát közölt a 2015-ös inflációs adatokról. A legnagyobb gondokkal küzdő gazdaságok közé sorolt Ukrajna a 225. lett 49 százalékos mutatóval, az utolsó helyre Venezuela került – bár pontos adatot nem tettek közzé.

A szankciók és az orosz-ukrán konfliktus Oroszországot is alaposan megviselte, a 216. helyen találjuk az országot 15,4 százalékkal.

Magyarország kimondottan jól szerepelt (0,1 százalék, 39. hely), hasonló mutatót mondhatott magáénak még öt ország: Franciaország, Egyesült Királyság, Luxemburg, Bulgária és Zimbabwe.

A választóvonalat az inflációs és deflációs gazdaságok között Svédország jelentette 0 százalékkal. Tavaly 33 országban mértek deflációt, az élen Libanon végzett (-3,5 százalék), második az Északi-Mariana-szigetek (-2,5 százalék), harmadik Afganisztán (-1,9 százalék).