Csaknem a duplájára nőtt tavaly a kereskedelmi ingatlanokba fektetett beruházások értéke Szlovákiában – állapítja meg a CBRE Slovensko ingatlan-tanácsadási társaság.

Míg 2015-ben Szlovákiában a kereskedelmi ingatlanokba megvalósított beruházások értéke 446 millió eurót tett ki, a beruházások összege 2016-ban már 855 millió euró volt. Tavaly az ingatlan beruházások értékének 79 százaléka származott külföldről – írja a hirek.sk.

A Szlovákiában tavaly megvalósított külföldi ingatlan beruházások – a befektetett tőke származási helyét tekintve – legnagyobb hányadukban ázsiai országokból, Ausztráliából, illetve a Dél-Afrikai Köztársaságból érkeztek.

Az európai befektetők közül Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezett a legnagyobb összértékű ingatlan befektetés.

A tavalyi szlovákiai ingatlanbefektetések 855 millió eurós összértékének legnagyobb hányada (49 százaléka) a kiskereskedelmi célú ingatlanokra irányult.

A legnagyobb tranzakció a pozsonyi Centrál bevásárlóközpont tulajdonoscseréje volt, az ingatlant a szlovák Immocaptól vette meg az Allianz Real Estate, 175 millió euróért.

Az ingatlan-tanácsadási társaság szerint a közép-európai régióban befektetők a viszonylag drágának mutatkozó cseh és lengyel piacról Szlovákia és Magyarország irányába mozognak.