Több száz milliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései – mondta Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

Több állam is tanulmányozza a hazai online pénztárgépek működését, s a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét, ez a magyar megoldások jelentőségét mutatja Pankucsi Zoltán szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak kijelentette, a kormányzat már dolgozik azon, hogy be lehessen kötni a cégek számlázó rendszereit is az adóhivatalhoz. 

Annak idején szinte bárki alapíthatott céget, így komoly tér nyílt az úgynevezett láncolatos áfacsalások elkövetői előtt, miközben az adóhatóságnak nem volt megfelelő eszköze arra, hogy alaposan szemügyre vegye a kiskereskedelem egyes szereplőinek működését.

A visszaélések miatt fulladozott a mezőgazdaság, a szabályozás hiányosságai pedig odáig vezettek, hogy a hatóságok például sokáig azt sem tudták megmondani, mennyi kávéautomata van az országban – vázolta fel a kormányváltás előtti viszonyokat Pankucsi Zoltán.

A helyettes államtitkár szerint a gazdaság tisztulását segíthette, hogy 2010 után a törvényhozás bevezette az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert, csökkentette a társasági adót és illetékmentessé tette az egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgásokat. Az egyik legfontosabb lépés mégis az online pénztárgépek rendszerbe állítása volt.

A kormányzat a feketegazdaság visszaszorításáért újabb, talán az eddigieknél is nagyobb léptékű megoldásokon dolgozik. Szakembereink egy ideje már elemzik, miképpen lehetne összekapcsolni a vállalkozások számlázási rendszereit az adóhivatallal.