A budapesti identitás tematikája köré szerveződik a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) péntektől látható új, időszaki kiállítása, melyen látványos installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fővárosát Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.

Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója, a Budapest hatás – fővárosi kötődések és identitások című kiállítás kurátora kiemelte: a tárlat azt járja körül, hogy az itt élők hogyan gondolkodnak a városról, milyen történeti fejlődés okozta a városnak az ország többi részétől eltérő jellegét, valamint hogy létezik-e olyan fogalom, hogy budapestiség.

A kiállítás alapvetően történetmesélésre épül: alapja 41 interjú, amelyből a budapesti identitás formái és rétegei körülírhatóvá válnak – mondta a múzeum főigazgatója. A kiállítótérbe telepített Duna-installáció mentén személyes történeteket ismerhetnek meg az érdeklődők: többek között Kemény Dénes vízilabdázó, Pataki Ági modell és producer, Csőre Gábor színművész, Saly Noémi történész, valamint az Auguszt és a Gundel család tagjai mesélnek a Budapesthez fűződő viszonyukról.

Az identitás különböző rétegeihez tárgyak, tárgyegyüttesek – többek között festmények, szobrok, szakmákhoz vagy egyesületekhez kapcsolódó relikviák – kapcsolódnak, melyeket a Budapesti Történeti Múzeum Újkori Várostörténeti Osztálya egyedülálló gyűjteményéből válogattak.

A kiállításon ezen kívül számtalan audiovizuális eszköz eleveníti fel a városegyesítés óta eltelt másfél évszázadot. A látogató többek között beléphet a városi életképekbe, az idővonal mozgatásával megismerheti a várost, a távcsőben pedig a főváros eltérő időmetszetekben rögzített panorámájában gyönyörködhet. A plafonról belógatott fejfedők alatt a város hangjai, a helyzetre és korra jellemző zajok szólalnak meg.

A tárlaton olyan versek, filmrészletek és zenei betétek, valamint slágerszövegek is megismerhetők, melyekben a főváros díszletként szerepel vagy éppen ő maga a főszereplő.

A kiállításon helyet kap a járókelő hangja, a véletlenszerűen kiválasztott nyilatkozók gondolatai a főváros illatáról, színéről, a pestiségről vagy a budaiságról. A tárlaton a látogató is elhelyezheti magát Budapest térképén, és a virtuális vendégkönyvben alakíthatja a Budapest-hatás folyamatosan alakuló szófelhőjét.

A kiállítás társkurátora Horváth Péter, az Óbudai Múzeum történész-muzeológusa; a tárlat történész szakértője Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója. Az időszaki kiállítás 2024. március 31-ig látogatható a Budapesti Történeti Múzeumban.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)