Éttermek és fogászati szalonok után már a Budapest Taxinál is lehet fizetni bitcoinnal. A virtuális pénz térhódítását azonban rossz szemmel nézi az MNB. A pénzügyi felügyelet szerint a fogyasztók nincsenek tisztában a kockázatokkal.

Februártól akár már a bitcoin virtuális pénzzel is lehet fizetni a Budapest Taxi flottájához tartozó autókban. Ez lényegében egy mobilfizetési rendszert jelent: ha az utas rendelkezik bitcoinnal és a mobiltelefonján elérhető a „bitcoin tárca” szolgáltatás, akkor nincs más dolga, minthogy a célállomáshoz megérkezve a taxi saját QR-kódjának beolvasása után megadja telefonján a fizetni kívánt összeget. A sofőrök ilyen esetben is ugyanúgy adnak számlát, mintha készpénzben vagy bankkártyával fizetett volna az utas – mondta el Horváth Csaba, a Budapest Taxi ügyvezetője. A fizetett összegről – forintban – a sofőr sms-ben kap értesítést.

Mind többen vásárolnak itthon is bitcoinnal

A Budapest Taxi által használt bitcoin elfogadó rendszert, illetve az ahhoz tartozó szolgálatást a CoinPay Zrt. fejlesztette ki és üzemelteti. A társaság szolgáltatását használja több budapesti étterem, fogászati szalonok, illetve buszos városnézést kínáló cég is. A CoinPay Budapesten két bitcoin ATM-et is üzemeltet. Ezek forgalmából és a felhasználók megkérdezésével jutott a társaság arra a következtetésre, hogy nem csak az idelátogató turisták, hanem magyarok is egyre nagyobb számban fogják használni a bitcoint vásárlásra is – fejtette ki Lőwy András, a CoinPay vezérigazgató-helyettese. A társaság becslése szerint mintegy nyolcmilliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok.

A bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább az árfolyamkockázat miatt félnek. Nem csoda, hiszen ha egy kávézó két cappuccinoért meghatározott összegű bitcoint kap, az akár már a következő percben is érhet sokkal kevesebbet, eliminálva a remélt árrést. A CoinPay ezt úgy oldotta meg, hogy a tranzakciót követően azonnal konvertálja váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára – Magyarországon nyilván forintra – a bitcoinban fizetett összeget. A vállalkozás pedig 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt. A rendszer éjjel-nappal működik, magyar ügyfélszolgálattal, csupán a mobillefedettség hiánya jelenthet korlátot fizetéskor – tete hozzá Lőwy András.

Kockázatokra figyelmeztet az MNB

Nem üdvözli a bitcoin hazai elterjedését a pénzügyi felügyelet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, például a bankkártya vagy az elektronikus pénz. Az olyan virtuális fizetőeszközöknek, mint a bitcoin, nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit. Az MNB szerint mindemellett a felhasználási értékük is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatosságukat. Az MNB ezért azt javasolja, hogy a felhasználók legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például bitcoint használnak.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. A Számvitel Adó Könyvvizsgálat (SZAKma) című szafolyóiratban idén januárban megjelent egyik tanulmány ismertetése szerint a bitcoin olyan anonim fizetést biztosító virtuális eszköz, amelyet egy IT támogatású hálózaton keresztül használhatnak fel fizetésre annak tulajdonosai. A bitcoin eszközöket maga a bitcoin-hálózat (számítástechnikai támogatással működő fizetési rendszer) hozza létre egy véletlenszerű folyamattal úgy, hogy az új eszközöket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot. Az ilyen módon létrehozható eszközök számát egy matematikai rendszer korlátozza. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását tehát semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi – áll a szaklapban.

Mozgó célpont a bitcoin árfolyama

A bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható (napi ára, illetve árfolyama van, amely napon belül is folyamatosan mozog) illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként, de elfogadásáról nem jogszabályi előírások rendelkeznek, az elfogadásról a termék vagy szolgáltatás nyújtója dönt arról. A bitcoin szerzés harmadik módja az úgynevezett „bányászat”. Ekkor a bitcoin-hálózathoz kapcsolódó speciális számítógépek bonyolult matematikai számítási műveleteket végeznek, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként. 

A bitcoinnak, mint fizetésre használt virtuális pénznek sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nincs jogi szabályozása. Néhány ország helyi szabályokat ugyan megfogalmazott, ezek azonban nem egységesek, leginkább a bitcoin használatából fakadó kockázatok mérséklésére irányulnak. A bitcoin nem tekinthető hagyományos értelemben fizetőeszköznek, mert fedezetét nem egy nemesfém vagy egy kormány, hanem a piac és a hálózat biztosítja. A bitcoinnak attól van értéke, hogy a piaci szereplők közül egyesek elfogadják fizetőeszközként.