Hétfőtől négy napon át tárgyalja a brit legfelsőbb bíróság azt a kérdést, hogy a kormány vagy a parlament jogkörébe tartozik-e a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítása.

Theresa May miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt októberben tartott éves kongresszusán bejelentette, hogy a kormány az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedévének végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan el is indítja – a kilépési folyamatot.

Theresa May annak idején kiemelten hangsúlyozta, hogy a cikkely aktiválása az ő személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a választók többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Ezt az álláspontot azonban a brit parlament kikezdhetetlen döntési szuverenitásának elsőbbségét vallók jogilag megtámadták a londoni felsőbíróság előtt. Az első fokon eljáró bírói fórum egy hónappal ezelőtti végzésében a keresetet beterjesztőknek adott igazat, kimondva: a brit parlament szuverén jogkörébe tartozik a döntés az EU-tagságot megszüntető folyamat elkezdéséről.

A legfelsőbb bíróság várhatóan január második felében hozza meg döntését az ügyben, és ha fenntartja a felsőbíróság november eleji végzését, az elvileg azt is jelentheti, hogy nem lesz tartható az 50. cikkely aktiválására a jövő év első negyedének végében kijelölt határidő, és így csúszhat a brit EU-tagság megszűnésének időpontja is. Az 50. cikkely kétévi tárgyalási időtávot határoz meg, vagyis a brit kormány által kidolgozott eredeti menetrend alapján az Egyesült Királyság 2019 első negyedévének végéig lépne ki az EU-ból, nagy valószínűséggel akkor is, ha addigra nem sikerül elérni új, végleges megállapodást a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszer szabályairól.

Theresa May miniszterelnök azonban már közvetlenül a felsőbírósági végzés után arról tájékoztatta Nagy-Britannia legfontosabb EU-partnereit, hogy a brit kormány szerint továbbra is tartható a kilépési folyamat elindítására kidolgozott menetrend, és London nem módosította az 50. cikkely aktiválásának menetrendjét.

A legfelsőbb bíróság a fellebbezés napirendre vételét bejelentő közleményében külön hangsúlyozta, hogy a fellebbviteli eljárás tárgyát nem a brit EU-tagság megszűnésével összefüggésben felmerült politikai kérdések képezik.

MTI/Kertész Róbert, London