A brit kormány nem fogja megengedni, hogy bárki kísérletet tegyen a Brexit – mondta hétfőn David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott szakminisztérium vezetője.

Davis, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a Brexit-folyamatról rendezett, estébe nyúló többórás vitanapon, egyértelmű utalást tett arra, hogy a brit kormány számos képviselő követelése ellenére nem terjeszti a parlament elé szavazásra a kilépési folyamat elkezdését.

A miniszter szerint egyetlen szavazás lesz, arról a törvénytervezetről, amely a brit EU-tagságot rögzítő jogszabály visszavonásáról rendelkezik majd, de a kormány ezt a javaslatot is csak a tavasszal kezdődő következő parlamenti évadban nyújtja be az alsóháznak.

Felszólalása előtt alsóházi képviselők egy csoportja – köztük a kormányzó Konzervatív Párt több olyan tagja is, aki a népszavazás kampányában a kilépés mellett érvelt – levelet intézett John Bercow-hoz, az alsóház elnökéhez, követelve, hogy a háznak legyen módja szavazni még azelőtt, hogy a kormány aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ez a cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan el is indítja – a kilépési folyamatot.

Theresa May brit miniszterelnök a konzervatívok múlt héten tartott éves kongresszusán bejelentette, hogy a kormány legkésőbb a jövő év első negyedévének végéig aktiválja az 50. cikkelyt. May ugyanakkor szintén hangsúlyozta, hogy a cikkely aktiválásáról szóló döntési jogkör kizárólag a kormányt illeti, nem a parlamentet.

A brit kormány kezdettől fogva azt vallja, hogy a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik. Ezt az álláspontot azonban többen is jogilag megtámadták, azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia EU-tagságát törvény rögzíti, és ezt kormányzati döntéssel nem lehet felülírni.

A kereseteket, amelyeket az egyik vezető londoni ügyvédi iroda nyújtott be egyesítve, a londoni felsőbíróság ebben a hónapban tárgyalja.

David Davis a hétfő esti parlamenti vitán megerősítette, hogy a brit kormány garantálni kívánja a már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodó külföldi EU-állampolgárok jogainak további érvényesülését. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy London viszonossági alapon ugyanilyen garanciákat vár a más EU-tagállamokban élő brit állampolgárok számára.

A Brexit-ügyi miniszter hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában letelepedett EU-polgárok közül hatból ötnek, vagyis hozzávetőleg 80 százalékuknak vagy már meg is van, vagy a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjára meglesz a joga a határidő nélküli nagy-britanniai tartózkodásra.

A jelenlegi bevándorlási szabályok alapján a külföldi EU-állampolgárok hivatalosan is állandó nagy-britanniai lakossá válnak, ha legalább öt évet folyamatosan és legálisan eltöltöttek az országban.

MTI/Kertész Róbert, London