A Nagy-Britanniában letelepedő és munkát vállaló külföldi EU-polgárok jogai nem változtak azután sem, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre szavazott, Nagy-Britannia távozása után azonban e jogok garantálása csak viszonossági alapon lehetséges – mondta hétfőn James Brokenshire, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára.

Ugyanígy nyilatkozott Philip Hammond külügyminiszter, aki azonban kizárta, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgároknak távozniuk kellene.

Brokenshire az alsóházban, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: továbbra sem lesznek „azonnali” változások a külföldi EU-bevándorlók jogosultságaiban. „Nem lenne bölcs dolog” azonban, ha a brit kormány hosszú távra szóló garanciákat adna e jogok érvényesülésére, még mielőtt az EU-társállamoktól hasonló biztosítékokat kap arra, hogy a más uniós országokban élő 1,2 millió brit állampolgár jogai sem csorbulnak Nagy-Britannia kilépése után – tette hozzá.

Philip Hammond nem sokkal később, a BBC televíziónak kijelentette: a brit kormány addig nem tehet érdemi nyilatkozatokat ebben az ügyben, amíg az erről szóló tárgyalások le nem zajlottak, mivel e kérdésről kétoldalú megállapodást kell majd kötni az EU-val.

A külügyminiszter szerint „szimmetrikusan” kell eljárni az EU-tagországokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogainak érvényesítésében.  Hammond hangsúlyozta: reméli, hogy sikerül e kérdésben egyezségre jutni az EU-társállamokkal, és így a Nagy-Britanniában élő uniós és a EU-ban élő brit állampolgárok helyzetében nem következik be változás, de London erre nem tud egyoldalú kötelezettséget vállalni.

Philip Hammond kijelentette: a brit kormány kész erről „akár a jövő héten” nem hivatalos tárgyalásokat kezdeni a többi EU-tagállammal, mivel így a hivatalos tárgyalásokig ebben az adott kérdésben már egyetértésre lehetne jutni. A brit külügyminiszter szerint az azonban teljesen valószínűtlen, hogy a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat távozásra szólítanák fel.

David Cameron miniszterelnök, aki a népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből, ehhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az EU-társállamokban élő britek, illetve a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek „azonnali” változások, és „kezdetben” nem változnak az utazási feltételek sem.

A British Future nevű, integrációs és migrációs kutatásokra szakosodott intézet megbízásából az ICM közvélemény-kutató által elvégzett legutóbbi felmérés szerint a brit választók 84 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió más országaiból érkezett letelepülők és munkavállalók továbbra is Nagy-Britanniában élhessenek.

MTI