Tragikusan alacsony felvásárlási árakról beszélnek a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői. Többen azon gondolkodnak, hogy jövőre egyáltalán folytassák-e a gazdálkodást.

Medgyesegyházáról naponta 50-60 kamionnyi dinnyét szállítanak el – írja az agrotrend.hu. A dinnye kilójáért a múlt hét elején még 37 és 47 forint közötti árat fizetett a lengyel felvásárló. Szerdán nem küldte a kamionokat, és elkezdett alkudozni az árból. Csütörtökön már csak 23 forintot fizettek, ami szinte megegyezik a kilónkénti önköltségi árral (20-22 forint).

A magyar dinnye felvásárlási ára területenként változik. A Tolna megyei termelőktől kilónként 70 és 100 forint között veszik át a felvásárlók a dinnyét. A dinnye felvásárlási ára Medgyesegyházán a legkedvezőtlenebb. Így előfordulhat, hogy a boltokban négyszeres, ötszörös árakon köszön vissza a medgyesegyházi dinnye.

Ennyibe kerül a termesztés

A medgyesegyházi termelők szerint egy hektárnyi föld megművelése a betakarításig 1-1,2 millió forintba kerül, ha valaki a korszerű csepegtetős öntözőrendszert, a talajtakart művelési módot választja. Eközben a felvásárlók 4 százalékos úgynevezett veszteségi költséget is felszámítanak nekik, amely a szállítás közben megrepedő, széttörő dinnyét kompenzálja.

Grósz György, a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője szerint nagyon el vannak keseredve a termelők, de hangsúlyozta: a térségben a dinnye 60-70 százalékát az ő szövetkezeti tagjaik termelik, betárcsázáson senki sem gondolkozik.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetsége elnöke elismerte, hogy indokolatlanul alacsonyak a felvásárlási árak, miközben a nagy meleg miatt van kereslet a dinnye iránt. Az elnök szerint mivel a dinnyét kézzel kell szedni, és a mostani időjárás növeli a termelők költségeit, ezért panaszkodnak az átlagosnál többen. Oravecz Tamás úgy véli, bruttó 40 forint körül kellene lennie a felvásárlási áraknak, de nem tudnak ilyen árat kiharcolni.

A német piac még spanyol gyümölccsel telített

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyarok fő exportpiacán, a németen még jelen van a spanyol görögdinnye, ami lenyomja az árakat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét második felére javul a helyzet, akkorra ugyanis számítani lehet a spanyol dinnye kiesésére. Az utóbbi napok meleg időjárása miatt túl sok dinnye érett be egyszerre, ami szintén árcsökkentő hatású – tette hozzá az elnök.

A Békés megyei helyzetről szólva elmondta: az elégedetlenséget fokozza, hogy a néhány héttel ezelőtti hőség idején sok dinnye kiégett vagy nem fejlődött megfelelően. Így a térségben nem lesz másod- és harmadkötés, a termelők költségei viszont emiatt nem lettek alacsonyabbak.

Békésből ráadásul számolni kell kilónként 10-12 forintos szállítási költséggel is, ugyanis minden dinnyét Budapestre visznek a felvásárlók. Az idei szezonról szólva az elnök elmondta: a dinnye minősége kiváló, ugyanakkor nem tudják, hogy a mostani hőség nem okoz-e az ország más részeiben a békésihez hasonló helyzetet.

Csak egy áruházlánc lógott ki a sorból

Az áruházláncok egy kivétellel betartották, hogy amikor a magyar dinnye bekerült a boltokba, nem vásároltak külföldit, az az egy azonban jelentősen lenyomta mindenhol az árakat. Az elnök szerint, ha 35 forintot kapnának a termelők a dinnye kilójáért, akkor már legalább önköltségénél lenne a termesztés.

A hatezer hektáros magyarországi dinnye-termőterület mintegy felét Medgyesegyháza és Dél-Békés adja. Az országban tavaly 5550 hektáron termeltek dinnyét, a legnagyobb területek Dél-Békésben találhatóak, emellett a szabolcsi, a hajdúsági, a hevesi, a jászsági és az ormánsági területek jelentősek.

A Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének adatai alapján a dinnye termelési költsége 1,5-1,7 millió forint hektáronként.