A Múzeumok éjszakájához csatlakozó 400 fővárosi intézmény bármelyikébe eljuthatnak a látogatók a rendezvényre szóló karszalaggal, amelyek szerdától a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK)-nál is megvásárolhatók a társaság ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban.

A Múzeumok éjszakáján, szombaton országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket. A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a programok: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. A BKK ügyfélközpontjain és pénztárain kívül a karszalagok idén is megvásárolhatók a programban részt vevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, valamint a jegymester.hu weboldalon is.

A helyszínek megközelítéséhez a hét különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt ajánlja a BKK, amelyek a rendezvényre szóló karszalaggal, további díj fizetése nélkül vehetők igénybe. Ezeken túl a társaság a MOL Bubi közbringarendszer használatát is ajánlja.

A Múzeumok éjszakájához kapcsolódva a BKK, a BKV Zrt. és a Közlekedési Múzeum együttműködésében szombat délután az N36-os villamosjáraton a 1233-as Bengáli villamossal lehet utazni a Keleti pályaudvar és a kőbányai Kápolna utca között, amely érinti az Északi Járműjavítót is, ahol a Közlekedési Múzeum kiállítása várja az érdeklődőket. A villamossal az Eiffel Műhelyháztól közelíthető meg a kiállítóhely.

A villamos mellett nosztalgia trolibusszal is utazhatnak az érdeklődők, ezen a napon az N7679 járaton a 70-es és 80-as éveket idéző ZIU-9 típusú jármű közlekedik. A legidősebb jármű 33 éven keresztül állt a budapestiek szolgálatában. A múltidéző járat a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedik körjáratként, számos múzeum megközelíthető vele.

A járatok pontos menetrendje a BudapestGO applikációban is elérhető.

Az N36-os villamost és az N7679-es trolibuszt nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, ezeken a járatokon a Múzeumok éjszakája karszalag nem elegendő az utazáshoz.

A BKK közleménye szerint szombaton a Deák Ferenc téri BKK Ügyfélközpont éjfélig tart nyitva, igazodva a Földalatti Vasúti Múzeum meghosszabbított nyitvatartásához.

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik.

A múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. Az „EVENT@HAND MUZEJ” címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

(Forrás: MTI, fotó: Purger Tamás)