A Budapesti Értéktőzsde kiemelt feladatának tekinti az értékpapírosításhoz szükséges intézményi feltételek kialakítását, miután az Országgyűlés a tőkepiaci törvény módosításával lehetővé tette, hogy a tőzsde értékpapírosítást elősegítő szervezői és tanácsadói tevékenységet folytasson.

A tőzsde e felhatalmazással a tőkepiac központi szereplőjeként konkrét eszközt kapott a kezébe ahhoz, hogy előmozdítsa az értékpapírosítás magyarországi elterjedését. Az értékpapírosítás során az értékpapírosítást kezdeményező fél – általában egy bank – meghatározott eszközeit, pl. bizonyos vállalati hiteleit egy portfólióba rendezve értékesíti egy másik félnek, aki az eszközportfólió megvásárlásának finanszírozására értékpapírokat bocsát ki a piac befektetői számára.

A BÉT közleménye szerint az értékpapírosítás hazai elterjedésével egy fejlett kötvénypiac alakulhat ki, amely a pénzügyi stabilitást növeli és ezáltal ellenállóbbá teszi a pénzügyi rendszert.

A vállalatok szélesebb köre által elérhető, likvid kötvénypiac a reálgazdasági szereplők számára diverzifikáltabb forrásbevonást tesz lehetővé, növeli a rendelkezésre álló forrást, ezáltal pedig a finanszírozási feltételek javulását eredményezheti. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a nagyvállalatok, mind a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú kis- és középvállalatok forrásellátottsága és versenyképessége érdemben javuljon, a befektetők érdekeinek védelme mellett – írják.

A BÉT a lakossági követelések értékpapírosítását nem támogatja, de a vállalati kötvénypiac kulcselemének nevezi a megfelelően működő értékpapírosítási piacot.

Az értékpapírosítási piac fejlesztése a tőkepiaci unióhoz is hozzájárul, az egyszerű és átlátható, egységesített keretek megteremtése az EU jogalkotási törekvésének is megfelel.

(Forrás: MTI)