Februárban a nettó átlagfizetések meghaladták a 182 ezer forintot, amely 10,7 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A keresetek vásárlóértéke azonban nem nőtt ennyivel, mert közben az infláció is megugrott.

Idén februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 274 800 forint volt, amelyből – családi kedvezmény nélkül számolva – 182 700 forintot vihettek haza, míg a kedvezménnyt is figyelembe véve átlagosan 190 500 forint volt a fizetési borítékban – közölte a KSH. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően elsősorban a minimálbér illetve a bérminimum jelentős emelésének.

Az év első két hónapjában (ahogyan egyébként már évek óta mindig) a bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak. Akik ezen a területen dolgoznak, átlagosan 517 100 forintot keresnek, míg a lista másik végén a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén alkalmazottak vannak mindössze 172 900 forintot bruttóval. Mivel a fogyasztói árak előző év azonos időszakához képest 2,6 százalékkal nőttek, így a fizetések vásárlóértéke az első két hónapban átlagosan 7,5 százalékkal emelkedett a tavalyihoz viszonyítva.