Fel kellene függeszteni a nyugat-európai országoknak a nemzetközi fuvarozókra vonatkozó rendelkezéseit, amíg Brüsszelben folyik a közlekedési rendelkezéscsomag tárgyalása – javasolja a magyar fuvarozó-érdekképviselet.

Az elmúlt napokban, egyetlen hétvége alatt 113 ezer eurónyi bírságot szabtak ki a belga hatóságok a kelet-európai kamionosokra, amiért nem szállodában töltötték a 45 órás rendszeres heti pihenőidejüket – mondta a Magyar Időknek Somogyi Gábor.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára szerint az eset jól mutatja, hogy ezután Németországban, Belgiumban, Franciaországban, vagyis a legfontosabb nyugati piacokon egyetlen fuvarozó és a rakománya sem lehet biztonságban, hiszen az új szabályozást nehéz betartani.

Az említett országokban nem áll rendelkezésre a megvalósításhoz szükséges infrastruk­túra, a parkolók, a szállodák.

Különösen zavaró, hogy a rendelkezés éppen az Európai Bizottság mobilitási csomagjának, a közúti közlekedést és fuvarozást szabályozó tervezetének közzététele előtt vezették be.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy a kelet-európai fuvarozóvállalkozások közül azok, amelyek nem képesek eleget tenni az adminisztratív előírásoknak vagy nem bírják el a költségek növekedését, kiszorulnak a nemzetközi fuvarozásból.

A kelet- és nyugat-európai fuvarozóvállalkozások közti konfliktus főképpen a külföldi fuvarozóknak egy-egy országon belül végzett szolgáltatására összpontosul. A nyugat-európai fuvarozók hazájukban túlnyomórészt belföldi fuvarokat vállalnak.