Augusztus 1. és szeptember 30. között történnek meg a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőkkel szembeni banki elszámolások – mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője.

Mintegy 3,5 millió, elszámolási kötelezettséggel érintett forint- és 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződés van. Ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsön szerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek – mondta Binder István az M1 keddi műsorában.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője közölte: ezeknél a hitelszerződéseknél kisebbek lesznek a visszafizetendő összegek is, mivel – szemben a devizaalapú hitelekkel – itt nincs árfolyamrés elszámolás, csupán a tisztességtelenül megemelt kamatot, díjat, költségeket fizetik vissza a bankok.

Néhány, a Magyar Nemzeti Bank által indított közérdekű per még folyamatban van ezekkel a hitelszerződésekkel kapcsolatban, így ezekben az esetekben a szeptember végi határidőhöz képest későbbre csúszhat az elszámolás. Hangsúlyozta azonban, hogy mindenki a pénzéhez jut.

A szóvivő véleménye szerint a jegybank ezeket a pereket is meg fogja nyerni, az MNB meggyőződése ugyanis, hogy a bíróság el fogja fogadni azokat az érveket, amelyeket a jegybank a fogyasztók nevében előterjesztett – írja az MTI.