Hamarosan betelik a nehéz helyzetben lévő jelzáloghiteleseken segítő állami Nemzeti Eszközkezelő kvótája. A társaság már csak 1500 adóson tud segíteni, miközben még több tízezer olyan adós van, akinek hitelét bankja már felmondta.

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) teljes kerete 35 ezer, a szervezet ennél több lakást nem vásárolhat. Szeptemberig 37,9 ezer ingatlant ajánlottak fel az eszközkezelőnek, ebből 3571-et kellett elutasítaniuk, mert nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – írja a Világgazdaság a társaságtól kapott tájékoztatás alapján.

A 33 ezer ötszáz ingatlanból már több mint 26 ezer került a NET tulajdonába. Az eszközkezelő átlag 3,8 millió forintot ad egy lakásért, amit lakói havi 10 ezer 500 forintért bérelhetnek vissza. Az intézmény szerint eddig a bérleti díjak 92 százaléka rendben megérkezett hozzájuk, a fennmaradó résznél is jellemzően csak egy-két hónapos csúszásokat tapasztaltak.

A lap beszámolója szerint a programban résztvevő családok, ha pénzhez jutnak, vissza is vásárolhatják az ingatlanjukat, de ezt csak kevesen tudják megtenni, eddig 146 lakónak sikerült.