Romániai érdekeltségű cégek is érintettek a legújabb offshore-botrányban. A Süddeutsche Zeitung német lap által megszerzett több százezer irat arra világít rá, hogy számos nagyvállalat rendelkezik offshore-cégekkel a Bahama-szigeteken.

Az ügy hasonlít az idén áprilisban kirobbant, Panama-iratok néven elhíresült nemzetközi botrányhoz: akkor ugyancsak a német lap számolt be arról, hogy világszerte üzletemberek, politikusok, sportolók és más hírességek érintettek az ügyben.

A Bahama-papírokat most a korábban nyilvánosságra iratok elemzését is végző Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) és a Rise Project tényfeltáró csoport végzi – írja a kronika.ro.

A kiszivárogtatott 1,3 millió irat több mint 175 ezer, a Bahamákon 1990 óta bejegyzett cég menedzserének, illetve részvényesének nevét tartalmazza.

Az offshore-esetek azért lehetnek különösen botrányosak, mert gyakran előfordul, hogy egy cég azért bonyolítja le tevékenységét egy egzotikus országon keresztül, mert ott sokkal kedvezőbbek az adózási feltételek, tehát gyakorlatilag kivonja magát a célország illetékeinek befizetése alól.

A Rise Project újságírói olyan, Romániában bejegyzett, illetve romániai érdekeltségű vállalkozásokat is találtak, amelyeknek voltak, vagy jelenleg is vannak a Karib-térségben bejegyzett offshore-jaik.

Az ügyben érintett például a kőolajipari Rompetrol-csoport, amelynek Rompetrol Upstream International LTD elnevezésű leányvállalata élére 1999 és 2011 között egymás után tizenhárom bahamai vezérigazgatót neveztek ki. 2011 júliusában a tisztség betöltését Radu Mihailra bízták, aki jelenleg Ecuador tiszteletbeli konzulja: a kirobbant botrány kapcsán úgy nyilatkozott, hogy igazgatói beosztása inkább tiszteletbeli megbízás volt.

A kiszivárogtatott papírokban az ugyancsak kőolajipari nagyvállalat, az amerikai ExxonMobil neve is szerepel, amely jelenleg – az osztrák OMV Petrommal partnerségben – Románia legnagyobb természetikincs-feltárását végzi: a Fekete-tenger mélyén rejlő földgáztartalékokat kutatja.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a beruházás az amerikai nagyvállalat egy Bahamán bejegyzett offshore-cégén keresztül zajlik: az ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited elnevezésű vállalkozás 2008-ban nyitott Romániában egy leányvállalatot, amelyet állítólag kifejezetten az OMV Peterommal közösen folytatott projekt miatt hoztak létre.

Az ExxonMobil illetékesei az ügy kapcsán arról biztosították a Rise Project újságíróit, hogy nem követtek el semmiféle törvénytelenséget az offshore-cégek által.

A Bahama-iratokban a gyógyszeripari Medicarom-csoport is felbukkan. A vállalat többségi részvényesei ugyan nem ismertek, a kiszivárogtatott iratokban viszont szerepel két kisebb részvényes, a Langton Industrial Holdings és a Wellington Property Holdings. Mindkét cég vezérigazgatója román állampolgár, előbbié a 71 éves Gheorghe Paraschiv, utóbbié pedig az 57 éves Ionel Volintiru, akik egyébként a Medicarom-csoportnál is igazgatói tisztséget töltenek be.

Az ügyben Gheorghe Valentin Barbă, Mircea Geoană volt külügyminiszter unokatestvére és Lucian Bădescu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyik volt tábornokának fia is érintett.