
Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amelynek eredményeként kivontak a forgalomból több mint 300 kilogramm élelmiszert, és összesen 1,6 millió forint bírság kiszabása van folyamatban – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A hatóság közleménye szerint a 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket március 24. és április 18. között az egész ország területén végezték.
Az akcióban a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálnak, egyebek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsokat, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.
A Nébih koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei több mint 260 ellenőrzést tartottak élelmiszer-előállítóknál és alkoholos italt forgalmazóknál, eddig 4 esetben figyelmeztetésre, 2 alkalommal pedig a gyártói tevékenység korlátozására került sor.
A hatóság 15 bírság kiszabásáról intézkedik összesen 1,6 millió forint értékben.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörben eljáró kormányhivatalok és a járási hivatalok ellenőrei az első időszakban 268 ellenőrzést végeztek 83 húskészítmény-, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítónál és 42 tojáscsomagoló létesítményben, valamint 28 helyen a borászati termékek forgalmazását vizsgálták.
Az élelmiszer-előállítóknál a szakemberek 26 tételt, több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, amelyek nagy része lejárt alapanyag volt, de találtak néhány nem nyomon követhető sonka- és füstölthús-készítmény tételt is.
Az érintett üzemekben eddig 29 húsvéti édességből, 50 kalácsból, valamint 56 húsvéti sonkából és füstölthús-készítményből vettek mintát.
A húsvéti figurák különféle csokoládéból vagy bevonómasszából készülhetnek, ezeknél a laboratóriumi vizsgálatok a zsírsav-összetételre, valamint a nem jelölt allergének és a szalmonella esetleges jelenlétére irányultak. A minták megfeleltek az előírásoknak.
A kalácsok esetében a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapban rögzített minimális zsírtartalmat ellenőrizték, két foszlós kalács az előírtnál alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezett.
A húsvéti sonkákból és egyéb húskészítményekből a sótartalom és a mikrobiológiai paraméterek (Salmonella, Listeria monocytogenes) vizsgálata céljából vettek mintát. Eddig három sonka, valamint három „comb” vagy „lapocka” megnevezésű termék az előírtnál magasabb sótartalmú volt.
A tojáscsomagolók ellenőrzése során 28 étkezési tojás mintavétele történt, amelyek mikrobiológiai vizsgálata során szalmonella jelenlétét nem mutatták ki.
A külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése kedvező eredménnyel zárult az első szakaszban. A felügyelők rendben találták a forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat, és a vizsgált termékek között érzékszervi hiba miatt fogyasztásra alkalmatlan tétel sem akadt – közölte a Nébih.
(Forrás: MTI)