Home Jog Fokozott hatósági fellépés a sertéshúspiacon

Fokozott hatósági fellépés a sertéshúspiacon

0
Fokozott hatósági fellépés a sertéshúspiacon
Budapest, 2020. január 14. Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Január 15-tõl nemzeti zászlóval is kötelezõ feltüntetni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek húspultjaiban kapható, nem elõrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét. MTI/Máthé Zoltán

A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el azonnali hatállyal az Agrárminisztérium. Az akció célja a magyar fogyasztók védelme és a nehéz helyzetbe került sertéságazat támogatása – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti az ágazatot segítő kormányzati intézkedéseket, mint például a 4 milliárd forintos rendkívüli támogatási konstrukció kidolgozása a sertéskoca tartók számára. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az uniós szintű válsághelyzet közepette több országból érkezik nagy mennyiségben, Spanyolországból a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb áron sertéshús Magyarországra. Utóbbi gyakorlat egyaránt felvet minőségi kérdéseket, valamint a csalárd hamisítási gyakorlat lehetőségét. A hazai sertéságazat védelme érdekében az Agrárminisztérium 2022. február közepétől többszintű ellenőrzéssorozatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kiemelte, az akció egyik fő területe a sertéshústermékek országos ellenőrzése, fókuszálva a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomonkövethetőségre. A vizsgálat során a hatósági szakemberek ellenőrzik majd az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik – sorolta Nagy István. A tárcavezető emlékeztetett, utóbbi körben ugyanis már több mint két éve kötelező a származást szöveges, illetve a nagyobb üzletekben grafikus „zászlós” formában is feltüntetni, ezzel segítve a jó minőségű magyar árut előnyben részesítő vásárlók eligazodását.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az ágazati információk alapján felmerült a „vizezett” húsok magyarországi behozatalának lehetősége is, ami – a fogyasztók megtévesztése mellett – további, akár 30%-os árcsökkenést is eredményezhet. Ennek kiszűrésére a Nébih haladéktalanul megkezdte az első magyarországi tárolási helyként bejegyzett nagykereskedések fokozott átvilágítását, mintavételekkel kombinált ellenőrzését. A Nébih laboratóriumaiban a termékeken víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzést, Salmonella és mikrobaszám vizsgálatot végeznek majd.

A tárcavezető hozzátette, a hatósági kiemelt ellenőrzéssorozat hatékonyan kiegészíti majd mindazokat az intézkedéseket, amelyeket az Agrárminisztérium a sertéságazat megsegítésére eddig meghozott. Ezek közül a legjelentősebb, hogy 4 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást biztosít a sertéskoca tartók számára. „Az agrártárca a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a hazai hústermelés több mint harmadát adó magyar sertéstartókat megsegítse, egyúttal a fogyasztók érdekeit is védje és biztosítsa számukra a kiváló minőségű hazai sertéshús folyamatos elérhetőségét” – emelte ki a miniszter.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: MTI/Máthé Zoltán)