A lakossági földgáz ára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MRKH) által vizsgált 29 főváros közül Budapesten volt a második legolcsóbb.

Kelet-európai és mediterrán országok fővárosaira, Nicosiára, Rigára, Vilniusra, Vallettára, Szófiára és Tallinra is kiterjesztette energiaár-összehasonlító vizsgálatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Így összesen már 29 fővárost vizsgál az elemzés.  A fogyasztói árakat euróban és vásárlóerő-paritáson is összehasonlítják. Budapest a rezsicsökkentéseknek köszönhetően több helyet is javított a rangsorban – olvasható a MEKH honlapján megjelent közleményben.

2015. szeptemberben a lakossági földgáz ára csak Bukarestben volt olcsóbb, mint a magyar fővárosban. Budapesten 3,33 eurócent volt egy kWh földgáz, Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Londonban, Madridban vagy Ljubljanában ennek több mint kétszerese, míg Stockholmban a hatszorosa 20,66 eurócent.

A villamos energia is a 4. legolcsóbb Budapesten a vizsgált fővárosok közt. A magyar fővárosban 12,06 eurócent, a legolcsóbb Belgrádban 6,23, a legdrágább Koppenhágában 30,34 eurócent egy kWh áram.

Vásárlőerő-paritáson vizsgálva az árakat (kiküszöbölendő az országok eltérő árszínvonalát) földgáz tekintetében szintén a legolcsóbbak közé, míg villamos energia tekintetében a középmezőnyhöz tartozunk. Az MGKH által modellezett magyar háztartás a jövedelmének 4,7 százalékát költötte gázra és villamos energiára idén szeptemberben, ami a 10. hely a vizsgált országok között. Tavaly szeptemberben ez 5,5 százalék volt, ami a 6., 2013. szeptemberben 6,6 százalék, amely a 2. legmagasabb volt az akkor vizsgált országok között.