Magyarország új eszközökkel támogatja a magyar és a bangladesi cégek együttműködését, az Eximbank 90 millió dollár hitelkeretet nyit erre a célra, és a magyar kormány 100 ösztöndíjat ajánl fel a bangladesi fiataloknak, hogy magyar egyetemeken tanuljanak – mndta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a magyar-bangladesi üzleti fórumon Budapesten.

Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő hangsúlyozta: Banglades célja a tudásalapú gazdaság létrehozása. Az ország sokat fejlődött az elmúlt években, több szektorban is jó lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak.

Magyar és bangladesi üzletemberek előtt elmondott beszédében Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar cégek számára Bangladesben elsősorban a vízgazdálkodásban, a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban és az oktatási technológiák terén nyílhatnak lehetőségek. Kifejtette: Magyarország vízkészlete jelentős, komoly magyar tapasztalat és szaktudás áll rendelkezésre vízgazdálkodásban, a magyar technológia világszerte keresett és elismert.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország a mezőgazdaságban is kiemelkedő tapasztalatokkal, szaktudással rendelkezik. Hozzátette: az idén a magyar mezőgazdaság össztermelése történelmi rekordot ér el, az ország az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője, és a hektáronkénti 3 tonna termésátlaggal világrekordot ért el. Magyarországon az idén 9 millió tonna kukorica termett, és ez a második legjobb termés az ország történetében, repcéből is hasonló rekord született. Magyarország a világ 6. legjelentősebb vetőmag termelője, vetőmagexporja a világ vetőmagforgalmának 10 százalékát teszi ki – hívta fel a figyelmet a magyar miniszterelnök.

Fontosnak nevezte a magyar és a bangladesi kereskedelmi kamarai megállapodást. Hozzátette, hogy a közös munka eredményeként az idén az első nyolc hónapban 6 százalékkal nőtt a két ország közötti forgalom, ami azonban még így is szerény, a magyar kivitel ugyan 12 százalékkal nőtt, de még alacsony.

A magyar miniszterelnök beszélt arról, hogy a magyar kormány 2010-ben megkezdte Magyarország felkészítését az új világrend kialakulására, az új kihívásokra. Az elmúlt évek során Magyarország megújuláson ment keresztül, ennek része volt a magyar gazdaság erősítése, a szuverenitás visszanyerése, a vonzó beruházási környezet kialakítása, a munkaalapú gazdaság megteremtése a segélyalapú helyett, valamint a külpolitika megújítása.

Hozzátette: az átalakításoknak köszönhetően 2015 a magyar külgazdaságban a csúcsdöntések éve lett, az idei év első három negyedévének adatai pedig azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel az év végén újra minden rekordot megdönt a magyar export.

A külpolitikai alkalmazkodást az új világrend kialakulásához jól példázza a keleti és déli nyitás program, a magyar vállalatok kivitele keleti irányba 2010 óta 7 százalékkal nőtt – mutatott rá Orbán Viktor.

Sejk Haszina Vazed kifejtette: Banglades igazi sikertörténetnek számít a ruhaiparban, ezen a területen a második legnagyobb exportőr a világon. Az országban emellett jelentős a gyógyszeripar, az IT-szektor és a hajógyártás is. Hozzáfűzte: ezeken a területeken és más szektorokban is várják a magyar cégeket.

A bangladesi kormányfő kiemelte hazája kedvező földrajzi elhelyezkedését, mint mondta, az ország közel van az óriási kínai piachoz és több más jelentős ázsiai országhoz. Kifejtette: Banglades önfenntartó agrárgazdaságból vált gépesített, diverzifikált országgá, amely az egyik legrugalmasabb szabályozással várja a beruházásokat. Banglades exportorientált ország, ahol nemsokára száz ipari központot hoznak létre.

Emlékeztetett: ő az első bangladesi miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon, egyúttal bangladesi látogatásra hívta meg Orbán Viktort. Bár a két ország távol van egymástól, ez nem számít, hiszen baráti országokról van szó. Hozzátette: gyümölcsöző kétoldalú megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnökkel, a tárgyalások tovább mélyítik az együttműködést, jó lehetőségek kínálkoznak a kereskedelemben és a beruházások területén.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) budapesti üzleti fórumán több mint 100 hazai és bangladesi cég vett részt.

A fórumon Kiss Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve Abdul Matlub Ahmad a Bangladesi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá a két ország miniszterelnökeinek jelenlétében. (MTI)

A képen Orbán Viktor miniszterelnök (hátul, j) és Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök (hátul, b) jelenlétében Kiss Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke (j) és Abdul Matlub Ahmad, a Bangladesi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá a magyar-bangladesi üzleti fórumon a budapesti Marriott hotelben 2016. november 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi.