Mintegy 90 milliárd forint hitelkerethez juthatnak magyar vállalkozások az Eximbank és a Világbank csoporthoz tartozó garanciaszervezet, a MIGA együttműködésének köszönhetően – tájékoztatott az Eximbank.

Az Eximbank a finanszírozó pénzintézetekkel, az ING Bankkal (ING-DIBA AG) és a KBC Bankkal (KBC Bank N.V.) már korábban aláírta a hitelkeret megállapodást. A hitelkerethez kapcsolódó garanciaszerződést a Világbank csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) garanciaszervezet és az Eximbank képviselői a hétvégén írták alá az Egyesült Államokban.

A hitelkeret összege 300 millió euró, a MIGA a kamat és tőkefizetések 95 százalékát garantálja.

Az Eximbank folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a nemzetközi pénzügyi intézményekkel. A MIGA elemezte az Eximbank magyar gazdaságban betöltött szerepét, ennek eredményeképpen nyújtott garanciát az Eximbank hitelfelvételéhez, amely mögött visszavonhatatlan és feltétel nélküli állami készfizető kezesség áll. Az együttműködés célja a magyar exporthitelezés további erősítése, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében – olvasható az Eximbank közleményében.

Az Eximbank a hitelből elsősorban az exportképes vállalkozásoknak biztosít forrást, a hitelek futamideje 2–5 év lehet, a kölcsönöket a bank a piaci kamatoknál kedvezőbb feltételekkel adja a vállalkozásoknak. (MTI)