A szlovák gazdasági minisztérium március közepéig 1 313 193 fogyasztóknak fizette ki a gázár-visszatérítést. Eddig 88 215 fogyasztó nem élt a lehetőséggel.

A második körben az utalványokat azoknak az előfizetőknek kézbesítik, akik az első körben különböző okok miatt nem kapták kézhez az utalványokat, nem fizették ki nekik a juttatást, illetőleg a gázszolgáltatók által megadott téves adatok miatt nem a megfelelő nagyságú összeget kapták meg – írja a hirek.sk.

„Néhány polgár hibás adatokat adott meg a gázszolgáltatónak, illetőleg nem pontosították állandó lakhelyük postacímét, vagy – mivel hosszabb ideje külföldön élnek – nem a megadott címen tartózkodtak. Néhány címzett időközben elhunyt, másoknak rosszul számították ki a visszatérítés összegét, mert a számlázási időszak alatt gázszolgáltatót váltottak, amit a szolgáltatók az adatok leadása során nem közöltek a minisztériummal” – tájékoztatott Miriam Žiaková, a gazdasági minisztérium szóvivője.

A második körben az utalványokat 2016 májusának és júniusának fordulóján kellene kézbesíteni. „A minisztérium 10 ezer pénzutalványt lesz kénytelen újból kiküldeni. Néhány eset külön elbírálást és eljárást igényel, főként, ha halálesetről van szó, amikor a hagyatéki tárgyalást követően a visszatérítés utólagos kézbesítése akár hónapokig is eltarthat, mivel a kérvények egyedi elbírálást igényelnek” – magyarázta Žiaková.

Vitás esetekben azt ajánlják, az érintett személyek forduljanak közvetlen a gazdasági minisztériumhoz, ahol a helyzetnek megfelelően fognak eljárni.