A pénzügyminiszter kiemelte: az uniós előírások miatt a Pest megyei vállalkozások a fejlesztési források jelentős részéből kiszorulnak, ezért a kormány hazai forrásból összesen 80 milliárd forintot fordít a térség fejlesztéseire a következő években.

A magyar gazdaság újraindításában nemcsak a nagyvállalatok támogatása, hanem a kis- és középvállalatok fejlesztése, az ott dolgozók munkahelyének védelme is kulcsfontosságú – jelentette ki Varga Mihály a piliscsabai Rozifa Kft. eszközbeszerzését támogató szerződés ünnepélyes aláírásán.

A gazdaságvédelmi intézkedések részeként idén májusban 86 Pest megyei vállalkozás több mint 4,7 milliárd forintot nyert el eszközberuházásokra és munkahelymegőrzésre – ismertette a tárcavezető hozzátéve, hogy a programra való négyszeres túljelentkezés miatt a Pénzügyminisztérium vizsgálja a meghirdetett keretösszeg emelésének lehetőségét. Mint mondta: a már több mint egymillió darab raklapot előállító Rozifa Kft. 700 millió forintos beruházáshoz a kormány közel 300 millió forintos támogatást nyújt.

A pénzügyminiszter szerint a vállalatok visszajelzése és a fejlesztési pályázatokon tapasztalt túljelentkezés azt mutatja, hogy Magyarország a járvány utáni időszakban is vonzó termelési és befektetési célpont maradt. Jelenleg is több mint négyezer milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, amelyből számos kis- és középvállalkozás is kiveszi a részét. A pénzügyminiszter emlékeztetett: Magyarország a védekezés új szakaszába lépett, a járvány már nem veszélyezteti közvetlenül a magyarokat, így elsődleges cél a gazdaság újraindítása és a fejlődési pályára való visszaállítása. A kormány ennek érdekében döntött a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs felállításáról, amelynek feladata azoknak az akadályoknak, bürokratikus terheknek a felszámolása, amelyek a gazdaság növekedését és a vállalkozások fejlődését gátolják.

A miniszter a jövőbeni kilátásokat ismertetve elmondta, hogy az áprilisi mélypontot követően már látszanak a gazdaság újraindulásának jelei, a kereskedelmi forgalom növekedése, a javuló munkaerőpiaci folyamatok, a magas megtakarítási ráta ebbe az irányba mutatnak. Az első negyedév gazdasági teljesítménye alapján Magyarország még mindig az uniós élvonalban van, az elért 2 százalékos növekedés az ötödik legmagasabb az Európai Unióban. A jövő évre vonatkozóan a kormány – számolva a jó gazdasági alapokkal és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel – a 4,8 százalékos növekedést tűzte ki célul.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)